Kinas sentralbank gjennomførte tirsdag morgen den største svekkelsen av landets valuta siden fastkursordningen mot dollar ble avsluttet i 2005. I spotmarkedet var svekkelsen mot dollar den største siden 1994.

Svekkelsen gir blant annet utslag i råvareprisene tirsdag. Kina er verdens største forbruker av en rekke ulike typer råvarer. Svekkelsen av valutaen gjør det dyrere å importere råvarer til landet.

  • Referansekontrakten for nordsjøoljen Brent med levering én måned frem i tid er ned 2,4 prosent til 49,80 dollar per fat
  • Den amerikanske referansekontrakten WTI, også den med levering én måned frem i tid, er ned 3,9 prosent til 43,22 dollar per fat
  • Aluminium og kobber falt markert på metallbørsen LME i London. Prisene på begge metallene er nå på det laveste nivået på seks år, ifølge det svenske nyhetsbyrået Direkt

- Kan komme flere tiltak

Analysesjef for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB mener imidlertid svekkelsen av valutaen ikke betyr så mye i seg selv.

- Det er mer signaleffekten om at tilstanden i Kina krever en devaluering og at myndighetene er villige til ta det skrittet. Det signaliserer dessuten at det kan komme flere slike tiltak fremover, sier analysesjefen til TDN Finans.

Han tror at effekten på blant annet aluminium vil være marginalt negativ.

- Kina er en stor aluminiumprodusent, og vil stort sett kunne opprettholde produksjonen i aluminium til en lavere pris. Slik sett er dette i hvert fall ikke positivt, sier Schieldrop, som riktignok påpeker at aluminiumprodusentene fortsatt må handle innsatsfaktorer som alumina internasjonalt.

- Til gjengjeld er ikke kullet som brukes i aluminiumproduksjonen styrt av markedet til havs, men kjøpes internt i landet. Arbeidskostnadene i Kina blir dessuten også billigere sammenlignet med andre land, sier Schieldrop til TDN Finans.

Fall for produsenter av luksusvarer

I europeiske og amerikanske aksjemarkeder har reaksjonene også vært store tirsdag. Størst prosentvis nedtur var det på Frankfurt-børsen. Tysk økonomi er svært eksportorientert og landet er blant verdens aller største eksportører

  • Dax-indeksen i Frankfurt endte ned hele 2,7 prosent tirsdag, det fjerde største fallet på én enkeltdag så langt i år
  • Paris og London endte ned henholdsvis 1,8 og 1,1 prosent. Børsen i Milano falt 1,1 prosent, mens Madrid-børsen endte ned 1,4 prosent

Produsenter av luksusbilmerker, som BMW og Daimler, fikk hard medfart i dagens handel på Frankfurt-børsen. BMW-aksjen endte til slutt ned 4,3 prosent, mens Daimler falt 5,2 prosent.

Merkevareselskapet LMVH Hennessey Louis Vuitton falt 5,4 prosent, ifølge Ritzau Finans. Klokkeprodusenten Swatch Group falt 5,9 prosent på Frankfurt-børsen.

- Det er logisk at Europas store eksportører, som tyske bilprodusenter og luksusmerkevarer, beveger seg markert ned siden det vil bli vanskeligere for disse å selge til Kina, sier investeringsdirektør Francois Savary i Reyl & Cie til Bloomberg News.

  • I USA er alle de tre toneangivende indeksene ned over én prosent rundt en time før børsene avslutter den ordinære handelen tirsdag kveld.

Etterspørselen etter antatt trygge investeringer, som amerikanske statsobligasjoner gjerne oppfattes som, har steget i løpet av handelen tirsdag. Renten på amerikansk statsgjeld, som faller når prisene øker, falt tirsdag til de laveste nivåene siden mai i år, ifølge Financial Times.

Tungt for tungvekterne

Her hjemme endte hovedindeksen på Oslo Børs ned 1,6 prosent. Flere av børsens tungvektere som enten er tungt eksponert mot råvarer eller mot forbrukermarkedene i Sørøst-Asia, ledet an nedturen:

  • Oljeselskapet Statoil falt 1,5 prosent
  • Telekomselskapet Telenor, som er mobiloperatør i en rekke land i Asia, falt 2,2 prosent
  • Gjødselsprodusenten Yara falt 4,0 prosent
  • Aluminiumsprodusenten Hydro endte ned 1,7 prosent

Den norske kronen svekket seg også i takt med oljeprisfallet tirsdag ettermiddag og kveld:

  • En dollar koster i skrivende stund 8,28 kroner, som er nær det svakeste nivået siden midten av mars i år
  • En euro koster 9,14 kroner, som er det svakeste nivået siden midten av januar i år
  • Et pund koster 12,89 kroner, som er nær det svakeste nivået på mer enn 11 år

Les mer om Kinas valutagrep:

Kina-sjokket tynger Wall Street  

Mulig forklaring på Kina-sjokket: - Nå driver alle med valutakrig  

Kina-effekt for flere av børsens tungvektere

- Beijing i krisemodus

Kinesisk valutasjokk ryster Asia


Les også:

Warren Buffett avviser flere «elefantkjøp»

Hemmelig «easter egg» i Google-melding

Mulig forklaring på Kina-sjokket: - Nå driver alle med valutakrig  

Se video: Kinesere luksusshopper i Norge

Kinesere luksusshopper i Norge
Klokker av merket Rolex og Patek Philippe til over hundretusen kroner: Kinesiske turister på luksusshopping i Oslo vet hva de vil ha. Gruppen utgjør omlag 80 prosent av de utenlandske kundene, og butikken har derfor egne ansatte som snakker språket.
01:07
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.