Det John Fredriksen-dominerte oppdrettskonsernet Marine Harvest leverer noe bedre enn varslet for andre kvartal onsdag. Men mens omsetningen overrasker positivt, skuffer utbetalingen til aksjonærene i kvartalet.

- Utfordrende kvartal

Det operasjonalle driftsresultatet var 719 millioner kroner i perioden, mot 702 millioner kroner ventet, ifølge TDN Finans. Marine Harvest varslet sedvanlig i forrige måned om et operasjonelt driftsresultat på 700 millioner kroner, ned fra 1,2 milliarder kroner i andre kvartal ifjor.

- Andre kvartal var et utfordrende kvartal. Tredje kvartal har imidlertid startet sterkt, med forbedrede priser i alle hovedmarkedene. Med en begrenset tilbudsvekst i periodene fremover, forventer vi en stram markedsbalanse, sier Marine Harvest-sjef Alf-Helge Aarskog i en melding onsdag.

Styret foreslår et utbytte på 1,30 kroner per aksje i andre kvartal, mot 1,44 kroner ventet, ifølge estimater fra TDN Finans. Forhåndsestimatene var fra 1,20 til 1,70 kroner, med median 1,40 kroner.

Økende produksjonskostnader

Selskapet peker på lavere laksepriser, høyere biologiske kostnader og lavere produksjon enn for et år siden.

Samtidig bidrar en svekket norsk krone mot dollar til økte fôrkostnader ettersom råvarene handles i dollar, ifølge kvartalsrapporten.

- Jeg er svært fornøyd med den sterke operasjonelle driften og resultatet i Marine Harvest Fish Feed, og god kostnadsprestasjon i Canada. Økende produksjonskostnader i Europa grunnet krevende biologi, er fortsatt en bekymring, sier Aarskog.

Restrukturerer i Sør-Amerika

Chile fortsetter å være en verkebyll for oppdrettsgiganten.

- Vi fortsetter å se et utfordrende marked i Amerika, og høye produksjonskostnader i Chile. Som følge av dette, har vi initiert en restruktureringsprosess i Chile, sier Aarskog.

Totalt slaktevolum i kvartalet var 104.158 tonn, mot 114.176 tonn i samme periode ifjor. Forventet slaktevolum for 2015 er 430.000, ned 10.000 tonn fra tidligere estimater, opplyser selskapet.

Det operasjonelle driftsresultatet per kilo var fra følgende områder (varslet):
- Norge: 9,80 kroner (9,7)
- Skottland: 5,44 kroner (5,4)
- Canada: 2,12 kroner (2,1)
- Chile: -4,64 kroner (-4,6)

Kjøpsovervekt

Tolv analytikeres kursmål i forkant av dagens tall varierte fra 75 til 125 kroner, med et gjennomsnitt på 105 kroner, ifølge TDN Finans.

Før førstekvartalsrapporten var analytikernes kursmål på Marine Harvest-aksjen i gjennomsnitt 104 kroner.

Åtte analytikere anbefaler kjøp av aksjen, én anbefaler hold/nøytral, mens én har salgsanbefaling.

Les også:
Kina-sjokket rammer pizza, smarttelefoner og luksusbiler
Fem omkom da gassrørledning eksploderte i Mexico  

Kina devaluerer for andre gang på to dager  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.