Kinesiske indekser falt fra sitt høyeste nivå på tre uker tirsdag.

Frykten er at de bedrede utsiktene i boligmarkedet vil føre til at regjeringen lar være å gjennomføre ytterligere stimulerende tiltak, ifølge TDN Finans.

Letter på bremsen

Boligprisene i Kina fortsatte å øke på månedsbasis i juli, for tredje måned på rad, om bare moderat.

SEB ser tegn til at boligsalget har begynt å ta seg opp igjen, og påpeker at stabiliseringen kommer etter lettelser i myndighetene boligpolitikk, ifølge morgenrapporten tirsdag.

"Som del av en mer lempelig økonomisk politikk for å støtte veksten, har restriktive regler for boligkjøp blitt løst opp og bankene har blitt instruert til å få fortgang på godkjennelsen av nye boliglån", skriver meglerhuset.

Ser svak vekst

Under tittelen «Tegn til bedring i det kinesiske boligmarkedet», viser SEB også til at sentralbankens rentekutt har bidratt til å senke huskjøperenes lånekostnader.

Det er likevel ikke nok til å endre meglerhusets syn om at veksten i Kina vil gradvis avta de kommende årene.

"Tross de siste tegn til bedring vil et svakt boligbyggingsmarked, som følge av det store antallet usolgte boliger, fortsette å svekke den økonomiske veksten", skriver SEB-analytikerne.

Avtakende prisfall

Falltakten i boligprisene avtok på årsbasis i juli. Prisfallet på 3,7 prosent er 1,2 prosentpoeng mindre enn foregående måned.

DNB Markets mener svakhetstegn i økonomien har fått kinesiske myndigheter til å reversere mange av tiltakene som var rettet inn mot å dempe ubalanser i boligmarkedet. Blant annet gjelder dette begrensninger på kjøp av andre og tredje bolig.

"Etterspørselen etter boliger har derfor tatt seg opp igjen. Overskuddstilbudet av boliger er fortsatt enormt. I så måte er det betryggede å se at byggevirksomheten ikke tar seg opp parallelt med etterspørselsoppsvinget", skriver meglerhuset i morgenrapporten.

Flere steg

Prisene på nye boliger falt i 29 av 70 kinesiske byer i juli, sammenlignet med måneden før. I 31 byer steg prisene, mens de var uendret i 10 byer, melder TDN Finans, som viser til Kinas statistiske byrå tirsdag.

Nyboligprisene falt i 33 av de 70 største byene i juni, mens de steg i 27 byer.

Shanghai-indeksen sluttet ned 6,2 prosent, Shenzen-indeksen var ned 6,6 prosent, mens ChiNext sluttet ned 6,1 prosent tirsdag.

Les også: «Den internasjonale økonomien ser ut til å miste momentum»
Bangkok-bomben kan ruinere økonomien
Bombemann i Bangkok observert på videoopptak

Se DN TV: - Det er den store skrekken for Norge

 

- Det er den store skrekken for Norge
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer: Dette betyr Kinas valutajustering.
01:48
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.