Oljeprisen stiger markert torsdag.

Nordsjøoljen brent har lagt på seg nær to dollar gjennom det siste døgnet i det asiatiske aksjemarkeder styrket seg torsdag og kinesiske myndigheter antas å ha intervenert. Samtidig viste amerikanske oljelagre uventet reduksjon i forrige uke.

Kina-boost

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets ser oljeprisløftet i sammenheng med at kinesiske myndigheter kuttet rente og senket bankenes reservekrav.

Kinesiske myndigheter skal også skal ha grepet inn torsdag for å stabilisere markedet i forkant av neste ukes feiring av en krigsseier mot Japan, påpeker analytikeren.

Les også: Bloomberg: Kina har intervenert i aksjemarkedet

- De prøver å stabilisere økonomien og å få ned usikkerheten, og det har gitt et boost til aksjemarkedet og alle råvaremarkedene har løftet seg etter det, sier Saltvedt til DN.

Større boble

Analytikeren er likevel ikke beroliget. Kina har prøvd seg på tilsvarende grep tidligere, uten at det har vært en langvarig løsning, påpeker Saltvedt.

- De klarer  å stoppe den negative stemningen i markedet på kort sikt. Faren er at man bare flytter problemene enda lenger ut, og så bygger det seg opp en enda større boble i andre enden, sier Nordea-økonomen.

Overtilbudet i oljemarkedet har bidratt til å halvere oljeprisen fra fjorårets toppnivå på 115 dollar fatet.

Usikker etterspørsel

Over sommeren har oljeprisen falt ytterligere, fra nivåer rundt 60 dollar, til godt ned på 40-tallet.

Les også: Kina kutter i flere renter

Svake signaler fra Kina har bidratt til økt bekymring for etterspørselssiden også, selv om lavere oljepris isolert sett bidrar til økt etterspørsel.

- Bilsalget i USA har gått kraftig opp, og det kjøpes større biler, i hvert fall sammenlignet med tiden etter finanskrisen. Dette kommer til å roe seg når Fed setter opp renten og dollaren styrker seg ytterligere, som har en negativ effekt på eksportlandene, sier Nordea-analytikeren.

Kutter forventningene

SEB kutter torsdag sine oljeprisforventninger.

For 2015 kuttes oljeprisanslaget til 54 dollar fatet fra 62 dollar. For 2016 nedjusteres anslaget til 55 dollar fra tidligere 70 dollar, mens 2017-estimatet kuttes til 60 dollar, mot tidligere 70 dollar.

Les også: Varsler stummende mørke

Nordea har fra før et oljeprisanslag på 72 dollar fatet for 2016. Meglerhuset ventes imidlertid legge frem ferske prognoser førstkommende onsdag.

- Det kommer til å bli satt betydelig ned fra dette nivået, sier Saltvedt.

Balanse om ett- til halvannet år

Oljekonsulent Jarand Rystad i Rystad Energy har et oljeprisanslag på 70 dollar for 2016, og ha siden ifjor sommer vært negativ til inneværende år med 54 dollar fatet i snitt. Også hans anslag står foran justeringer, opplyser Rystad til DN.

Oljekonsulent Jarand Rystad.
Oljekonsulent Jarand Rystad. (Foto: Fartein Rudjord)

- Vi går nok ned en god del i 2016, sier Rystad til Dagens Næringsliv torsdag.

Rystad tror imidlertid på en opptur i 2017-2018, der oljeprisen kan skyte opp i 80 dollar fatet, avhengig av utviklingen i verdensøkonomien.

- Vi har to scenarier, det ene der det er en normal økonomisk utvikling uten noen stor resesjon eller kinakrise, da får vi et skikkelig comeback for oljeprisen i 2017. Med en ny asiakrise så får vi et comeback i 2018, sier Rystad.

Milliardprosjekter borte

Rundt 400 milliarder dollar i prosjekter er forsvunnet de to siste årene, som vil merkes når vi nærmer oss 2018, påpeker han.

- Det tilsvarer faktisk to millioner fat om dagen i ti år, som er investeringer som ikke er vedtatt, men som skulle vært vedtatt, sier oljekonsulenten.

- Generell usikkerhet

Tross i at tre av fire BRIC-land sliter med negativ økonomisk utvikling, herunder Kina, Brasil og Russland, så er oljeettspørselen opp sålangt i år i forhold til ifjor.

Foreløpig ser Rystad aksjemarkedskollapsen i Kina først og fremst som en aksjemarkedskollaps.

- Jeg er enig i at det er en usikkerhet om det også er enn reell sjanse for økonomisk kollaps i hele Kina nå. Det er jeg ikke mest kvalifisert for å si, men jeg bare observerer at det er en generell usikkerhet, sier oljeanalytikeren.

Et fat nordsjøolje brent omsettes opp 3,8 prosent eller 1,7 dollar til 44,80 dollar torsdag.

Les også:
Varsler stummende mørke t
- Selv den modigste investor vil la seg skremme av Statoils finanser  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.