Odfjell Drilling-aksjen steg mandag hele 17 prosent etter at selskapet vant en kontrakt med oljeselskapet Wintershall for riggen Deepsea Stavanger. Den voldsomme kursoppgangen er et mysterium siden kontraktstildelingen vitner om at panikken må ha grepet ledelsen i Odfjell Drilling.

I juni vant Odfjell Drilling en treårskontrakt med Statoil for Deepsea Atlantic på Johan Sverdrup-feltet. Da steg aksjen 14 prosent, men falt raskt tilbake.

Ifølge DNB Markets har Odfjell-ledelsen tilbudt en rate under breakeven-nivå og at Deepsea Stavanger-riggen blir liggende ledig i halvannet år frem til kontrakten begynner å løpe i april 2017. At Odfjell-ledelsen vil leie ut en av sine beste rigger til en tapsgivende rate, samt binde opp riggen i 574 dager fra april 2017 vitner om et meget dystert markedssyn og at finansene i selskapet må være meget presset.

Ledelsen i Seadrill har nylig uttalt at det er uaktuelt å binde opp selskapets rigger på lange kontrakter til de lave ratene som er i markedet nå. Alt tyder på at også Seadrill deltok i anbudskampen om Wintershall-kontrakten, men at den tilbudte raten var vesentlig høyere enn anbudet fra Odfjell Drilling. Seadrill var også med i kampen om Statoil-kontrakten i juni.

Inntil ganske nylig var det noen som fablet om at riggmarkedet ville snu i 2016, som så har blitt til 2017 og 2018. Dersom Odfjell Drilling-ledelsen hadde trodd markedet ville snu i 2017, er det noen som tror ledelsen da hadde leid ut en av sine beste rigger til tapsgivende rater til langt ut i 2018? En alternativ tolkning kan være at Odfjell-ledelsen tror det vil snu i 2017, men at bankene ikke tror på det. Det er godt mulig at det er bankene som i realiteten har presset Odfjell-ledelsen til å fallby Deepsea Stavanger-riggen til en tapsbringende rate, bare for å sikre riggen beskjeftigelse i forkant av refinansieringen. Ledelsen i Odfjell Drilling har forøvrig nylig sagt at det forbereder seg på to til tre år med svakt riggmarked.

«Det er imidlertid langt mellom de positive nyhetene i sektoren og på tross av lav inntjening mener vi avtalen er et riktig skritt av selskapet. Det er mange ledige rigger for denne perioden, og få forventede kontraktsmuligheter fremover. Avtalen sikrer beskjeftigelsen, posisjonerer riggen bedre for øvrig potensielle oppdrag både i den ledige perioden og etter utløp av kontrakten, samt demper risikoen knyttet til kommende refinansiering av lån,» skriver DNB Markets.

Odfjell Drilling trenger cirka 700 millioner dollar innen neste år for å refinansiere riggene Deepsea Atlantic og Stavanger, gitt en gearing på 50 prosent. Det kommer ikke til å være morsomt å være bank i denne prosessen. Enda mindre morsomt kommer det til å være styre i Odfjell Drilling.

Odfjell Drilling har en netto rentebærende gjeld på 12,4 milliarder kroner. Selskapets egenkapital prises til 1,2 milliarder kroner på Oslo Børs. Den store gearingen bidrar til den kraftige volatiliteten i aksjekursen.

Arctic Securities har derimot sterk tro på aksjen og anbefaler kjøpt med kursmål 12 kroner, en dobling fra dagens nivå. Meglerhuset mener kontrakten for Deepsea Stavanger er viktig siden den gir økt visibilitet for inntjeningen og øker sannsynligheten for en vellykket refinansiering. Med denne kontrakten har selskapet en tilfredsstillende kontraktsdekning.

"Vi ser mange potensielle fundingkilder fremover og bettrakter aksjen som en opsjon med en attraktiv risk/reward gitt kriseprisingen av egenkapitalen," skriver Arctic.

Blant fundingkildene er endring av amortiseringsprofilen, en refinansiering av bankgjelden, et mulig sale-leaseback av Deepsea Aberdeen, et mulig aksjonærlån, salg av virksomheten innen brønnservice og/eller boreteknologi, samt en egenkapitalemisjon i tilfelle en likviditetsskvis.

 

 

Se også:

Mikro-mose hindrer megabygg
Bankfolkene trodde de hadde tatt alle tenkelige miljøhensyn da de forberedte SR-banks nye signalbygg til en halv milliard kroner i Stavanger. Så ble de stoppet av butthårsstjernemosen.
02:00
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.