Det svenske oppkjøpsfondet EQT selger seg ut av sportsutstyrskjeden XXL knappe året etter at de tok selskapet på børs.

Salget av drøyt 14 prosent av aksjene skjer gjennom Guernsey-selskapet Xin Holding, som melder å ha solgt sine nær 19,5 millioner aksjer til kurs 83 kroner. Det innbringer eierne omlag 1,6 milliarder kroner.

EQT sikret seg 65 prosent av den raskt voksende sportsutstyrs-kjeden i 2010. Etter det DN erfarer la svenskene omkring 1,6 milliarder kroner på bordet for andelen. Investeringen skal deretter ha gått firegangen.

Partner og XXL-styremedlem Anders Misund ønsker ikke å kommentere opplysningene. Han bekrefter imidlertid at det har vært en svært hyggelig og lønnsom reise. Nå takker han av etter fem år med intens jobbing.

- Det har vært en fantastisk reise, og vi er fornøyd med den. Samtidig er det litt vemodig, sier Misund til Dagens Næringsliv.

Oppkjøpsfondet har hatt en investeringshorisont på fem år, og investorene i EQTs fond VI får nå utbetalt gevinsten fra XXL-salget. EQT har imidlertid rikelig med kapital for nye prosjekter etter å ha hentet inn hele 60 milliarder kroner til EQTs fond VII i august.

Les også: EQT henter inn 60 milliarder til nytt fond

Misund bekrefter at EQT har hatt muligheten til å selge XXL-posent siden begynnelsen av august, men at klimaet internasjonalt har bidratt til at vinduet har åpnet seg noe senere.

Over 250 investorer skal nå ha meldt seg, ifølge finanstoppen.

- Det har vært veldig bred etterspørsel og bred bok, sier Misund.

EQT solgte senest i mai et tilsvarende antall aksjer som i dagens transaksjon, til kurs 80 kroner. Det innbragte også vel 1,6 milliarder kroner.

Brødrene Tore og Øivind Tidemandsen innkasserte 800 millioner kroner i 1999 på salget av Elkjøp til engelske Dixons. I 2001 åpnet de den første XXL-butikken i NAF-huset i Oslo.

Brødrene kontrollerer fortsatt 24,7 prosent av aksjene i XXL, og er gjennom selskapet Dolphin Management selskapets største aksjonær, foran Xin Holding, som nå har solgt.

Folketrygdfondet var før dagens salg XXls tredje største aksjonær med 2,55 prosent.

XXL ble notert på Oslo Børs 3. oktober ifjor til kurs 58 kroner. Aksjen sluttet tirsdag til 87 kroner, tilsvarende en oppgang på omlag femti prosent. Inklusiv et utbytte på 2,00 kroner per aksje har avkastningen vært på omlag 53,5 prosent siden notering.

Siden nyttår har aksjen gått nær 19 prosent og selskapet var ved børsslutt tirsdag verdsatt til over 12 millliarder kroner.

EQT meldte tirsdag ettermiddag å ha initiert en salgsprosess av aksjen i XXL. Meglerhusene ABG Sundal Collier, Carnegie, Credit Suisse og Nordea Markets har fasilitert salget.

Les også: Ultimatum til oljeansatte: Sluttpakke eller flytte til Oslo
Asia i dag: Børsfest underveis i Asia

Olje, aksjer og råvarer stiger  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.