- Hvis aksjemarkedet holder seg et halvt år til ett år til vil grafen over private equity-børsnoteringer i Europa gå til himmels, sier EQT-partner Anders Misund (41).

På et investorseminar i regi av kapitalforvaltningsselskapet Alfred Berg nylig var oppkjøpsfondtoppen tydelig på at driveren bak utviklingen skyldes primært én ting; god pris.

- Det er det som har drevet det, sier han til Dagens Næringsliv.

Fra før er det kjent at blant annet gartnerikjeden Plantasjen har børsambisjoner. Det samme gjelder Hjeminteriør- og tekstilkjeden Kid. Begge vil følge i sporene til konsumselskaper som lavpriskjeden Europris og sportutstyrskjeden XXL, der begge har blitt notert det siste året.

Ett spor

For 2-3 år siden kjørte gjerne oppkjøpsfondene parallelle salgsløp, der man jobbet med et industrielt salg og en børsnotering side om side.

- De siste årene har det i mange tilfeller ikke vært noe  man bruker tid på. Der kjøres oftere bare en lettere sjekk av markedet for å se om noen biter, mens børsnotering er hovedsporet, sier Misund.

Markedet for exit og gjeldsfinansiering har sjelden vært sterkere enn de siste årene.

Mye kapital

Oppkjøpsmarkedet har vært preget av ekstrem likviditet, og mye kapital som ønsker å komme inn bidrar til å presse opp prisene, påpeker Misund.

Samtidig har rentene fortsatt å falle. Kjøpte man etter finanskrisen har man hatt boomen med seg.

- I et slikt marked er det veldig lett å se smart og flink ut, sier han.

Vanskeligere å kjøpe

For EQT-partnerens del driver høye priser ham til å selge.

- Den andre siden av det, er at å kjøpe har også vært vanskelig fordi prisingen en del selskaper har fått på børs har vært såpass høy, at det har vært vanskelig for oss å konkurrere, sier han.

Kraftig økende oppkjøpsinteresse fra industrielle aktører bidrar også til høyere priser på potensielle objekter.

Stegvise salg

Det er imidlertid ikke gitt at et industrielt salg er lettere enn en notering, mener Misund.

Han trekker frem XXL som et eksempel der man ikke er helt i enden av investeringsperioden sin og man fortsatt har bra tid på utviklingen.

- Da kan det være interessant å selge seg ned over flere steg. Da får en realisert noe på et tidspunkt, og så får man være med på verdistigningen, sier EQT-partneren til DN.

Fondet solgte siste rest av XXL i forrige uke.

Les også: Tjente én milliard i året på XXL

Fem år etter at EQT ga omlag 1,6 milliarder for 65 prosent av sportsutstyrskjeden, sitter fondet igjen med en gevinst på nær fem milliarder kroner. For de fulgte selskapet på børs har avkastningen vært på nær 50 prosent hittil.

Slår hull på myten

Misund opplever en viss skepsis til å investere i børsnoteringer av oppkjøpsfondeide selskaper. Men frykten for at oppkjøpsfondene allerede har tatt ut "den siste kronen", er uberettiget og hadde i tilfelle vært "lite smart", mener han.

Leif Eriksrød, Alfred Berg.
Leif Eriksrød, Alfred Berg. (Foto: Mikaela Berg)

- En gjennomgang av selskapene fem år etter at EQT har solgt seg ut slår hull på mytene, sier Misund.

I tillegg til at samtlige EQT-noterte selskaper har slått den nordiske børsindeksen OMX Nordic med 50 prosent i snitt vokste selskaper EQT har solgt med ni prosent årlig i snitt i femårsperioden etter EQT solgte, påpeker han.

Misund støttes og roses av Alfred Berg-forvalter Leif Eriksrød.

Eriksrød sitter på kjøpersiden på vegne av sine fondsinvestorer nettopp i slike børsnoteringsprosesser, og var beste norske forvalter med Alfred Berg Gambak ifjor.

- Det har vært ganske mange mislykkede selskaper som vi har overtatt fra PE-sektoren også, sier Eriksrød.

Les også: 
Passende med amerikansk renteheving i 2015
Lav oljepris stopper utbygginger
Asia i dag: Advarer mot overdreven kinesisk pessimisme

Se DNTv: En superbil i miniatyr

Mazda MX-5, en superbil i miniatyrformat
Dns biljournalist tester den nye Mazda MX 5
01:53
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.