Brent-oljeprisen var ned rundt 90 cent mot nivået ved stengetid for børsen mandag.

Samtidig var de europeiske børsindeksene ned, og den brede STX Europe 600-indeken falt. Underindeksene for materialer og energi ledet an i den negative utviklingen i Europa og begge var ned rundt 1,8 prosent.

Frykter vær

Flere aktører i finansmarkedene har rettet oppmerksomheten mot værfenomenet El Niño, som ventes å bli veldig sterk i år.

Værfenomenet, som vanligvis når sitt høydepunkt rundt juletider, oppstår naturlig med jevne mellomrom når overflatevannet i deler av Stillehavet blir unormalt varmt. Det kan gi både ekstrem tørke, spesielt i Sørøst-Asia og Australia, og ekstremt regn i blant annet Argentina og Sørlige Brasil.

Macquarie Research skriver i en oppdatering tirsdag at de tror årets El Niño kan bli en av de tre sterkeste El Niño siden 1950.

Meglerhuset venter at værfenomenet vil få store konsekvenser for en rekke selskaper og sektorer og tror selskaper fra Nord-Amerika, Australia/New Zealand og Asia vil være de som rammes hardest.

Det mener effekten på sektorer vil være ganske blandet, men med noen få unntak. Forsikringsselskaper ventes å dra fordel av værefenomentetet, men for kapitalvareselskaper vil det være jevnt over negativt.

Macquarie venter dessuten at selskaper innen landbruksektoren, som GrainCorp og Deere & Co, kan bli svært negativt påvirket av El Niño.

Barclays skriver på sin side i en oppdatering mandag at det er svært vanskelig å kvantifisere betydningen av årets kraftige El Niño. Meglerhuset tror blant annet det vil ha kun en svært begrenset effekt på etterspørselen etter gass og olje.

Ellers kan oppdrettsbransjen bli påvirket av El Niño, hvis fenomenet, som i fjor, fører til at det blir ingen fisking av pelagisk fisk som anchoveta i høst.

Konsekvensen av dette i fjor ble blant annet lavere tilbud og høyere priser på fiskemel og fiskeolje, der anchoveta er en viktig bestanddel. Det førte igjen til høyere pris på laksefôr.

En beslutning rundt kvotene i Peru ventes å komme innen kort tid.

Fred. Olsen Energy falt

På Oslo Børs tirsdag falt Fred. Olsen Energy 7,8 prosent etter melding om at de vil terminere byggekontrakten «Bollsta Dolphin» ved Hyundai Heavy Industries (HHI).

Termineringen utløser refusjon på 186 millioner dollar, pluss påløpte renter, ifølge selskapet.

I meldingen opplyses det at «Bollsta Dolphin» skulle på kontrakt for Chevron. Denne kontrakten termineres gjensidig.

HHI sendte forrige uke et varsel om voldgift til Fred. Olsen Energy med et krav på 167 millioner dollar hvor de også hevder rett på ytterligere tid til å fullføre riggen.

DNB Markets skriver i en oppdatering at termineringsmeldingen ikke noen stor overraskelse etter kravet fra HHI forrige uke.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 1,20 prosent til 616,05 poeng, omsatt for 3,43 milliarder kroner.

Les også:

Stor kronesvekkelse mot alle de store valutaene

Amerikansk investor vil bygge norske arbeidsplasser - men får ikke bli

Se DNtv: - Jussen er preget av flink pike-syndromet

 

Stort arbeidspress
- Jussen er preget av flink pike-syndromet.
01:14
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.