- Det er tett opp mot jul og lønning. DNB sikrer nå sine verdier, mens de lar ansatte klare seg uten lønning frem mot jul. DNB er kyniske. Det sier hovedtillitsvalgt Henning Bråten i fagforeningen Nordens Klippe i Sydvaranger Gruve.

Styret i Sydvaranger Gruve AS besluttet onsdag morgen å begjære selskapet konkurs. Selskapet vil i løpet av dagen bli satt under administrasjon av en bostyrer. Årsaken er vanskelige markedsforhold og lave priser på jernmalm som har vedvart i de siste halvannet årene, skriver selskapet i en melding.

- Verst tenkelig tidspunkt

De omlag 400 ansatte fikk beskjed på et allmøte i Kirkenes onsdag formiddag klokken 10. På en pressekonferanse klokken 12.30 kom klubbleder Henning Bråten med et kraftig oppgjør med selskapets største kreditor, DNB. Banken hadde gitt gruveselskapet utsettelse på låneavdrag og frist til 15. desember med å skaffe nye investorer. Istedet måtte selskapet melde seg selv konkurs onsdag, før de ansatte fikk julelønna.

- Det er bedritent gjort av DNB. Det er bedritent gjort mot de ansatte. Denne ene lønnsutbetalingen er langt mindre penger for DNB enn for de ansatte. Dette skjer på det verst tenkelige tidspunktet på året, sier Bråten.

Sydvaranger Gruve har opparbeidet seg en gjeld på 100 millioner dollar, ifølge konsernsjef for Sydvaranger Gruve, Anthony Beckmand. Med dagens valutakurs tilsvarer 100 millioner dollar vel 870 millioner norske kroner. DNB er klart største kreditor, etterfulgt av Innovasjon Norge og investor Felix H. Tschudis selskap Tschudi Shipping Company.

- Strukket seg langt

DNB mener det var riktig av styret å melde oppbud nå.

– Vi har strukket oss veldig langt for å finne en løsning for Sydvaranger – mye lenger enn en bank vanligvis gjør. Vi har avstått fra å få betalt avdrag og renter siden juletider ifjor, og jobbet med mange ulike løsningsalternativer. Men det går en grense for hvor langt en bank kan strekke seg, sier DNBs kommunikasjonssjef Even Westerveld.

– Vi forstår at det er en tung dag for innbyggere i Kirkenes og de ansatte, for Sydvaranger er en viktig hjørnestensbedrift. Dessverre har fallet i malmprisene og svak krone gjort at det ikke var mulig å finne en løsning for videre drift, sier han.

Ledelsen i Sydvaranger sa onsdag at det har rundt 100 millioner dollar (870 millioner kroner) i gjeld, og de største kreditorene er DNB og Innovasjon Norge. DNB vil ikke si hvor mye gjeld som ligger hos dem.

– Det meste av tapet vi må ta i våre bøker er allerede nedskrevet. Nå fokuserer vi på å sikre verdiene i boet og få dekket inn så mye som mulig, men det er naturlig at en konkurs som dette vil medføre et visst tap, sier Westerveld.

Investorer trakk seg

- Vi har arbeidet i 12 måneder for å få tak i nye investorer til å investere i selskapet. I august ba vi Swedbank om hjelp til å ha samtaler med en europeisk investorgruppe, som vurderte å investere i selskapet. Men med dagens markedsforhold ønsket ikke gruppen å investere, og dermed hadde vi ikke noe valg. Vi måtte ta den ekstremt vanskelige avgjørelsen og begjære selskapet konkurs.

Det sier konsernsjef for Sydvaranger Gruve, Anthony Beckmand, på en pressekonferanse i Kirkenes som startet klokken 12.30 onsdag. Beckmand er også konsernsjef for Northern Iron Ltd, som er registrert på børsen i Australia og eier gruveselskapet.

Rammes hardt

Ifølge ordfører Rune Rafaelsen i Kirkenes rammes både Kirkenes og Finnmark hardt av konkursen.

- Til tross for at potensielle investorer har vist en sterk interesse så har våre långivere etter drøftelser på høyeste hold i DNB og Innovasjon Norge besluttet at en akseptabel løsning ikke vil bli funnet. Som et resultat av dette kan ikke styret se at en akseptabel løsning kan oppnås uten at posisjonen til selskapets kreditorer forverres ytterligere, opplyser selskapets pressetalsmann Harald Martinsen.

- Det er selvfølgelig med enorm beklagelse at styret nå ikke ser noen annen utvei. Da selskapet ikke vil være i stand til å dekke sin gjeld til DNB og Innovasjon Norge, og långiverne ikke ønsker å delta i videre forhandlinger med de investorer som har vist sin interesse, så har ikke styret annet valg enn å begjære Selskapet konkurs, skriver selskapet i meldingen.

Gruveselskapet er en hjørnestensbedrift i Kirkenes, som har 3000 innbyggere. De ansatte i Sydvaranger Gruve hadde allerede begynt å forberede seg på at arbeidsplassene kunne ryke.

Les også: Rydder vei for konkurs dnPlus

Les også: For mye gråstein og for lite penger dnPlus  

Selskapet har i lengre tid gått med store underskudd, etter at malmprisen er mer enn halvert de to siste årene. Gruveselskapet eies av Northern Iron Ltd, som er registrert på den australske børsen. Der ble aksjen suspendert på børsen fredag 13. november, i påvente av en uttalelse fra selskapet om videre drift.

En bostyrer vil nå overta ledelsen av bedriften, og ifølge ansatte i selskapet ankommer bostyreren Kirkenes i kveld. Leverandører og kontraktører vil bli informert og bostyrer vil håndtere deres krav, opplyser selskapet.

Les også:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.