2015 har vært et børsår preget av mye svingninger, og særlig karakterisert av det dramatiske fallet i oljeprisene. På det meste kostet et fat nordsjøolje tett oppunder 70 dollar. Nå er prisen nesten halvert.

Forvaltere med store deler av porteføljene sine i oljesektoren, har hatt et år i motbakke.

Blant dem som har klart å dukke unna oljesmellen, er fondsforvalter Christian Dahl i Handelsbanken Kapitalforvaltning. De seneste 12 månedene har Dahls fond, Handelsbanken Norge, levert drøye 26 prosent avkastning på sin forvaltningskapital på rundt tre milliarder kroner. Oslo Børs’ hovedindeks har i samme periode kun levert noen få prosent.

– Det er to ting du kan gjøre riktig som fondsforvalter: Det ene er å holde seg unna aksjene som ikke går bra, og det andre er å ha de aksjene som går bedre enn snittet. I år har vi klart å gjøre begge deler, sier Dahl.

Forvalteren forklarer at han i praksis har klart å styre unna alt av olje- og oljeserviceselskaper. I tillegg har han hatt en undervekt av banker og konsumselskaper, spesielt fra sommeren og ut på høsten, da mange markedsaktører begynte å bli negative til norsk realøkonomi.

Lønnsom vekst

Handelsbanken-forvalteren sier at de selskapene som har gjort det bra i porteføljen hans, er dem som har kommet godt ut av investeringsvurderingen som han alltid legger til grunn.

– Det skal både være lønnsomhet og vekst, altså lønnsom vekst. I 2015 har de beste aksjene våre vært Bank Norwegian, Protector Forsikring og AF Gruppen, sier han.

Bank Norwegian er så langt opp rundt 150 prosent i år, Protector er opp rundt 100 prosent, og AF Gruppen er opp rundt 75 prosent. Dahl har i tillegg hatt en overvekt i sjømatselskapene, særlig oppdrettsselskapet Bakkafrost, og sportsbutikkjeden XXL.

Tøft 2016

Dahl tror forøvrig det er for tidlig for investorer å gjøre retur i den hardt prøvede oljenæringen. Han tror 2016 blir er nytt tøft år for bransjen.

– Vi tror at det er stor sannsynlighet i mange av de oljerelaterte aksjene på Oslo Børs at dagens obligasjonseiere blir fremtidens aksjonærer, sier han.

I tillegg tror han ikke norsk økonomi har sett de verste effektene av oljesmellen ennå.

– Jeg tror Norge går inn i et mye verre økonomisk år i 2016 enn 2015. Vi tror ikke på noen krise, men 2016 blir det første tunge året for norsk realøkonomi som en følge av oljesmellen, sier han.

Les også:

Eksperter: Her er utsiktene best til å få jobb i 2016  

Disse yrkene kan forsvinne

Full stans i Londons luksusmarked

Se DNtv: Derfor velger Mads Hagen (53) å gjennomføre en plastisk operasjon

Mats skar vekk dobbelthaken
Mads Hagen (53) er en av stadig flere menn som velger å gjennomføre en plastisk operasjon for å endre på utseendet sitt.
07:49
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.