Onsdagens ekstraordinære generalforsamling i Norske Skog er et ledd i en pågående maktkamp, der to blokker står steilt mot hverandre, og der mye handler om selskapets gjeld, på totalt 8,4 milliarder kroner.

Generalforsamlingen er innkalt etter at Blackstones kredittinvesteringsselskap GSO Capital og Cyrus Capital før jul krevde utskiftinger i styret.

Samme gruppering har gjennom samtaler med selskapet fått igjennom en plan for restrukturering av gjelden i selskapet som har forfall i 2016 og 2017. En alternativ plan er presentert av en gruppering som kaller deg Adhoc-gruppen, som også motsatte seg valget av nye styremedlemmer.

Konsernsjef Sven Ombudstvedt forsvarte forslaget til ny gjeldsordning.

– Vi mener det vil være det beste og eneste rette. Det gir reduksjon i nettogjeld på en milliard kroner. Bokført egenkapital vil øke og årlige kostander vi forbedres med rundt 150 millioner kroner per år, sa han.

Cyrus og GSO forslo Joanne Owen (42) og Nils Ingemund Hoff (53) som nye styremedlemmer.

Fra før av var det klart at tidligere styremedlemmer Karin Bing Ordeland og Ole Enger uansett ville trekke seg.

Leder for valgkomiteen Dag Opedal gjorde det klart at de hadde kartlagt om de foreslåtte styremedlemmene hadde støtte fra andre aksjonærer, om de hadde nødvendig kompetanse og om de hadde bindinger til de som foreslo dem.

- Så dere CV-en til Joanne Owen. Står det der at hun har representert Blackstonegruppen. Føler dere dere tilstrekkelig informert, spurte Richard Sjøqvist, partner i BAHR, som representerer Adhoc-grupppen.

Han påpekte også at Nils Ingemund Hoff har en fortid fra Tandberg Data, der Cyrus Capital i en periode var en svært aktiv eier.  

- Owen har hatt oppdrag for Blackstone, men ikke GSO. Hoff har opplyst at han har hatt Cyrus på eiersiden , mens han ellers ikke har hatt forretningsmessig relasjoner, svarte Opedal.

Sjøqvist ba om at generalforsamlingen måtte avvise kandidatene og at valgkomiteen måtte bruke mer tid på å finne kandidater. Han var også blant deltagerne som krevde skriftlig avstemning.

I avstemningen stemte 90,1 prosent for valgkomiteens forslag.

- Det var som forventet. Faktisk er jeg positivt overrasket over at så mange stemte mot. All erfaring viser at slike forslag går igjennom. Vi ønsket å benytte anledningen til å legge ut opplysning om forslaget vi har lagt frem, og med over fem prosent støtte kan vi kalle inn til ny generalforsamlng, sier Sjøqvist.

Joanne Owen er partner i det globale advokatfirmaet DLA Piper.

Nils Ingemund Hoff er rådgiver og konsulent. Han har i dag stillingen som finansdirektør i Bergen Group.

Les også: Hagens pensjonssak skaper hodebry for Høyesterett

Oljeserviceselskap kutter 90 stillinger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN TV: Se søstrene Fredriksen på julelunsj
Søstrene Fredriksen på julelunsj
Døtrene Kathrine og Cecilie hastet forbi fremmøtt presse, da de ankom farens tradisjonsrike julejunsj på Theatercaféen i Oslo.
00:26
Publisert: