Prisen på nordsjøolje stuper torsdag morgen, og er det laveste siden april 2004. Data fra Bloomberg viser at et fat nordsjøolje på morgenkvisten torsdag ble handlet så lavt som 32,16 dollar fatet, selv om prisen nå har tatt seg bitte litt opp.

Forrige gang oljeprisen var så lav var 6. april 2004, da et fat nordsjøolje kostet 31,35 dollar fatet.

På det laveste den gangen var oljeprisen nede i 28,83 dollar.

Oljeprisfallet ved inngangen til 2016 er drevet av det kraftige børsfallet i Kina, som fortsatte torsdag etter at den kinesiske sentralbanken torsdag reduserte verdien av yuan til det laveste nivået siden mars 2011.

Valutainngrepet i Kina utløste en salgsbølge i aksjer, som førte til stengning av landets børser, skriver Bloomberg News.

Investeringsbanken Nomura sier at Brent-prisen vil falle til 30 dollar pr fat i løpet av de neste ti dagene, mens UBS mener at tilbudsoverskuddet på olje vil tvinge frem enda lavere priser.

-Markedet handler på grådighet og frykt, og akkurat nå dominerer frykten over grådigheten. Råvaremarkedene ser alltid fremover, og der er frykten at depresieringen av yuan er uttrykk for en videre svekkelse i Kinas økonomi, sier Gordon Kwan, analytiker i Nomura i Hong Kong, til nyhetstjenesten.

Ingen felt lønnsomme

Dersom oljeprisene holder seg på dette lave nivået, er det få, om noen, oljefelt på norsk sokkel som er lønnsomme, ifølge en oversikt fra Rystad Energy. Mange av de igangsatte prosjektene vil imidlertid være lønnsomme å fullføre selv om oljeprisen ligger under break even-nivået, da en del av kostnadene allerede er tatt.

– Oljeprisen er nå på et lavere nivå enn livssykluskostnaden for de fleste felt i hele verden, sa Jarand Rystad, oljeanalytiker og ledende partner i analyseselskapet Rystad Energy til DN før jul.

«Volumkrigen» mellom Saudi-Arabia, Iran og Russland holde prisen «kunstig lav», ifølge Rystad, noe som gjør ham bekymret. Den lave prisen fører til at oljeselskapene struper investeringene og etterhvert vil det bli for liten kapasitet til å produsere olje.

 

 

Jarand Rystad frykter ikke at den lave oljeprisen skal føre til at utbygging av oljefelt skrinlegges.
Jarand Rystad frykter ikke at den lave oljeprisen skal føre til at utbygging av oljefelt skrinlegges. (Foto: Tommy Ellingsen)

Les også:

Oljeprisen mot 30 dollar torsdag morgen

Oljeprisfallet senket børsen dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.