Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Uro i markedene

Oljeskvis gir traderglis

Daytrader Svend Egil Larsen synes marked­suroen er «kjekk». Alpinekspert, blomster­selger og investor Paul Arne Skajem sitter stille og venter på våren.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Etter å ha fått ungene ut og på skolen gjorde daytrader Svend Egil Larsen fra Sola noen raske handler torsdag morgen.

– Jeg kjøpte Prosafe og BW Offshore, men skal ut igjen fredag, sier Larsen. Like før børsslutt onsdag kjøpte han også noen aksjer i Havfisk. Torsdag morgen var de solgt igjen.

– Det var en krone pluss, konstaterer Larsen, som ifjor takket være, en for ham, langsiktig handel hadde et godt år med «noen millioner i pluss».

Utforbakke

Svend Egil Larsen ser store muligheter i urolige tider for oljesektoren.

– Volatilitet er det jeg lever av. Det er egentlig ganske kjekt nå. Uroen trenger ikke stanse for min del, sier Larsen.

– Det er helt fantastisk med en strålende himmel og fantastiske forhold, konstaterer Paul Arne Skajem. Han snakker ikke om Oslo Børs, men alpinbakkene i franske Val d’Isère.

Investor Paul Arne Skajem. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix
– Jeg konsentrerer meg mer om å komme ned bakken enn børsen nå, fortsetter Skajem på telefon. Gjennom sitt firma Skajems Planteskole på Vinderen i Oslo har den tidligere alpinisten utvidet sin portefølje fra hageartikler og grønt til å omfatte en betydelig aksjeportefølje på noen titall millioner kroner.

– Det er jo spennende det som skjer med oljen nå. Det har jo ramlet noe veldig. Spørsmålet er om det er på tide å gå inn nå, sier Skajem. Hans svar er å vente.

– Vurderingen er jo om man skal kutte tap eller sitte igjennom, sier Skajem. Oljeuroen gir muligheter, men Skajem er skeptisk.

– Hver gang man pirker borti oljegreiene så ramler det, sier Skajem.

Bunnen ikke nådd

Svend Egil Larsen har liten tro på at oljesektoren har nådd bunn ennå, men han er inne og kjøper aksjer innenfor sektoren likevel – med svært kort horisont.

– Det er snakk om minutter, maks noen timer, forteller Larsen. Olje skal videre ned, ifølge daytraderen.

– Hvis man tror bunnen er nådd nå må man ta et «bet» og gå bredt inn i olje, sier han. Men Larsen tror ikke bunnen er der ennå.

– Det var skremmende å se Seadrill-aksjen med 30 prosent fall på en dag. Og det med en solid eier i ryggen, konstaterer Larsen. Han tror Seadrill-aksjen dras ned mot null, men er ikke fremmed for å kjøpe.

– Men det blir helt kortsiktig, sier Svend Egil Larsen.

 

– Mest vekt på aksjonærverdier

Oslo: Mer ekstremvær og store skadeutbetalinger bidro til at resultatet ble svakere hos det danske forsikringsselskapet Tryg ifjor. Danmark og Norge er Trygs viktigste markeder.

– Det har vært et blandet år, og utbetalinger til store skader var større enn normalt. Det har også sammenheng med kraftig nedbør, sier Trygs finansdirektør Tor Magne Lønnum.

Lønnum sa opp jobben i november ifjor etter nær fem år som pendler mellom Oslo og hovedkontoret i København, og han slutter i april. Lønnum var tidligere finansdirektør i Gjensidige, og tok selskapet på børs i 2010.

Tryg er tredje største aktør på skadeforsikring i Norge, og markedsandelen har falt fra 17 til 13,5 prosent siden 2011, ifølge statistikk fra Finans Norge. Sparebank 1 Forsikring puster Tryg i nakken.

Lønnum er klar på hva som har vært viktigst av markedsandel eller god fortjeneste.

– Jeg må innrømme at jeg legger mest vekt på aksjonærverdier som er skapt de siste fem årene, sier han.

Tryg hadde lavere fortjeneste enn konkurrentene for fem år siden.

Kursvekst og utbytte har gitt eierne rundt 200 prosent avkastning i perioden.

Målt i lokal valuta har Tryg opprettholdt forsikringsprisene det siste året, men det har tapt ytterligere kunder i Norge. En kursendring ved nyttår var at ledelsen på det norske hovedkontoret i Bergen får mer makt.

– Det blir en større ledergruppe for hvert enkelt marked, og færre ledere i København, sier Lønnum.

Svakere norsk krone bidro til at Trygs inntekter, målt i danske kroner, falt ifjor. Resultatet i fjerde kvartal var større enn ventet, og aksjen steg over syv prosent i København.

Lønnum flytter til Montreal i Canada, og blir finansdirektør i Aimia, leverandør av lojalitetsprogrammer.

– Jeg har alltid ønsket en internasjonal karriere, og det blir spennende med et sceneskift etter mange år innen forsikring, sier Lønnum.

Les hele avisen

Finans Uro i oljemarkedet Oljemarkedet Olje Finans Uro i markedene
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.