Oslo Børs stiger fra start fredag, og er i skrivende stund opp mer enn fem prosent på to dager.

Siden nyttår har hovedindeksen falt nærmere ti prosent.

- Vi fikk et stemningsskifte i går med mer risikovilje i markedet, sier aksjemegler Ole Marius Lauritzen i Handelsbanken Capital Markets til DN.

Vendepunktet kom etter at sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (ECB) åpnet for nye hjelpetiltak i mars, samt at oljeprisen tok et ganske kraftig hopp, mener han.

- Oljeprisen er opp 2,5 dollar fra nivået da Oslo Børs stengte i går. Denne oppgangen på 8-9 prosent smitter over på det aller meste, utdyper Lauritzen.

Fortsatt bekymring

Hvorvidt børsen har nådd bunnen, får vi først svar på senere, forklarer aksjemegleren. Han tror imidlertid markedet vil fortsette å være volatilt fremover.

- Den usikkerheten som har preget markedet tror jeg ikke vil slippe med det aller første. Man har ikke fått avblåst de bekymringene man har, begrunner han.

Oppgangen i oljeprisen er ikke stor nok til at man føler seg komfortabel, tror han. I tillegg hersker det fortsatt bekymring for den globale veksten, både i Kina og til dels Europa og i USA, mener Lauritzen.

- Det vi kanskje kan håpe på, er at markedet roer seg. Det er ikke gunstig at hovedindeksen er opp og ned fire-fem prosent, sier han.

Ny normal

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets uttakte i forrige uke at han tror kraftige børssvigninger på tre-fire prosent vil bli hverdagskost fremover.

Bakgrunn: - Dette er mot både historie- og læreboken

Dette synet støtter Lauritzen.

Han peker på at det i årene i forkant av finanskrisen i 2008, var helt normalt med både én og to ganske kraftige korreksjoner iløpet av et børsår.

- Det er nok den lave volatiliteten vi har hatt fra starten av 2009 og frem til slutten av fjoråret, som har vært unormal, sier han.

 

Les også: Helge Lund ett skritt nærmere 400 millioner

- Vi er ikke flinke nok til å heie frem de som tar stor risiko

Børsen spretter opp

 

Se DNtv:

- I tider som dette at man blir satt på prøve:

- I tider som dette at man blir satt på prøve
Det blir litt roping ved meglerbordet, erkjenner aksjesjef Marius Aaserud i Handelsbanken Capital Markets.
00:57
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.