Oslo Børs har på rekordtid utradert mer enn hele fjorårets børsoppgang. Oljepriskollaps, Kina-brems og bekymringer for veksten i verdensøkonomien har gitt kraftig turbulens selv for børssluggere som Statoil.

Porteføljeforvalter Hogne Tyssøy i Holbergfondene har klart å dempe fallet og ligger foreløpig godt foran utviklingen i hovedindeksen med sitt fond Holberg Norge. Han erkjenner imidlertid at de store svingningene byr på utfordringer i det korte bildet.

- Det er vel et uttrykk for at markedet og aktørene er veldig usikre på utviklingen. Vi har hatt en lang periode med nedgang, ikke bare i oljepris men hele råvaremarkedet. Noen mener en viss nedgang er bare positivt, men når det blir så stor nedgang som dette er det kanskje uttrykk for større ubalanser i markedet enn det som godt er, sier Tyssøy til Dagens Næringsliv.

- Dette vil bety utfordringer for egentlig alle, alle aktørene vil bli påvirket på ulikt vis, sier han.

Fattige alternativer

Selv om det har blitt en klisjé at alle skal kjøpe aksjer når det er dyrt, og selge når det er billig, mener Tyssøy at det ikke er langt i fra sannheten. Han anbefaler imidlertid potensielle investorer om å spare jevnlig slik at timing er mindre betydningsfull. Og vil man ha avkastning, må man søke risiko i dagens klima, påpeker forvalteren.

- Vi har bak oss en veldig lang oppgangsperiode i aksjemarkedene. Men ser man på alternativer for sparerne i dag, for å begynne med lavrisiko, så er det i utgangspunktet negativ avkastning. Skal man ha forventninger om positiv realavkastning, så må man ta risiko og da er aksjemarkedet et godt alternativ, sier Tyssøy.

Oljeprisfallet har rammet olje- og offshorerelaterte selskaper hardt, men bidrar også til en rekordsvak krone, som gjør eksportindustrien mer konkurransedyktig. Blant vinnerne i dette bildet, er sjømatsektoren, som lenge har vært en favoritt blant forvalterne.

Holberg er intet unntak. Tyssøy mener utsiktene fortsatt ser veldig bra ut. Samtidig kan deler av konsumrelaterte markeder også være mer stabile plasseringer fremover. Selskaper som Orkla og Europris bør kunne klare seg brukbart, mener han.

Tapsrisiko

Som DN tidligere har skrevet om, bidrar frykten for økte tap til at bankaksjer er lavt priset i forhold til bokførte verdier og andre verdsettelsesparametre. Selv om det foreløpig er lite tegn til tap i bankene, er risikoen økende, mener Tyssøy.

- Mange spør seg hvordan banken kommer ut av det på litt lengre sikt, om denne situasjonen vedvarer. Enn så lenge klarer deg seg bra og mange fremstår som lavt priset, sier forvalteren.

Han påpeker at det er store forskjeller bankene imellom. Holbergfondene overvåker nå deres respektive eksponeringer mot næringseiendom på vestlandet og sentrale strøk på østlandet nøye. Samtidig vil banker som er mer eksponert mot privathusholdningene være utsatt dersom arbeidsledigheten skyter i været og man får et større fall i boligmarkedet, påpeker Tyssøy.

Kristian Tunaal, DNB.
Kristian Tunaal, DNB. (Foto: Kristine Nyborg)

- Så er det forsinkede effekter her, ting tar tid. Vi lever i en verden med veldig lave renter som gjør de fleste i stand til å håndtere situasjonen, i hvert fall i den første fasen. Hvis vi hever blikket litt og ser fremover, er dette i hvert fall ting man bør være oppmerksom på, sier han.

Holbergforvalteren er skeptisk til kapitalintensive næringer, som supply og deler av shippingmarkedet. Holberg Norge er i liten grad eksponert mot energi, og Tyssøy liker helsesektoren, som er mindre korrelert med konjunkturene.

- Overreaksjon

Aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets mente i forrige uke at Oslo Børs hadde nådd en bunn.

- Med mindre støttenivået på 530 ryker ut tror jeg ikke vi vil se noen ytterligere korreksjon på Oslo Børs, sier Tunaal til DN tirsdag.

Han mener børsnedgangen siden nyttår har vært en overreaksjon, samtidig som det er vanskelig å si når børsen skal opp igjen.

- Jeg trodde børsen skulle roe seg etter forrige uke. Dagens svingninger er et tegn på nervøsitet, og denne nervøsiteten må avta før vi vil se en varig oppgang.

Tunaals anbefalte ukeportefølje leverte en avkastning på 25,4 prosent i 2015, et år da Oslo Børs steg 5,9 prosent. I likhet med Tyssøy peker han ut to sektorer han ser på som en «trygg havn».

- Sjømat og norsk konsum, sier Tunaal.

Holberg Norges største investeringer var ved årsskiftet gjødselsprodusenten Yara, møbelprodusenten Ekornes, sjømatkonsernet Austevoll, aluminiumsprodusenten Hydro, oppdrettsselskapet Bakkafrost, DNB, industriselskapet Borregaard, Skandiabanken, Protector forsikring og it-selskapet Opera Software. Tyssøy har hittil gjort svært små endringer i porteføljen.

I 2015 ga Holberg Norge en avkastning på 1,2 prosent, mens fondsindeksen (OSEFX) på Oslo Børs steg 6,7 prosent. Sålangt i år er fondet ned 7,6 prosent, mot -10,4 for fondsindeksen. Hovedindeksen er på samme tid ned 10,2 prosent.

DNB Markets anbefalte ukesportfølje denne uken er Orkla, Austevoll Seafood, Bakkafrost, Höegh LNG, Ocean Yield, Storebrand.

Les også ukens anbefalinger fra Nordea og Alfred Berg kapitalforvaltning her

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 0,2 prosent til 546,22 poeng hittil tirsdag.

Les også: Nordea-investeringsdirektør Robert Næss: Varsler slakt av selskapsverdiene

Swedbank-aksjestrateg Peter Hermanrud: - Å spille på casino blir det ikke mye penger av

Bank of America-sjeføkonom Ethan Harris er bekymret for én aktivaklasse: Ber investorene puste med magen dnPlus (DN+)
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følge utviklingen i aksje- og råvaremarkedene på DN Investor HER

Se DN Tv: Aksel Lund Svindal: - Jeg skal tilbake
Svindal: - Jeg skal tilbake
Aksel Lund Svindal møtte mandag pressen for første gang etter sjokkfallet i Kitzbühel lørdag.
04:34
Publisert: