Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam har hisset på seg oljeindustrien, etter at han i DN tirsdag uttalte at oljen ikke er noen fremtidsnæring og skaper få arbeidsplasser i nord. Skjeldam mener Norge og Nord-Norge i stedet bør satse på grønne og fremtidsrettede næringer som fisk og reiseliv.

@Sprellnar, @tordlien og @danielskjeldam

– Av alle kunnskapsløse kommentarer om oljeaktivitet og ringvirkninger tar denne kaka, tvitret politisk rådgiver Elnar Remi Holmen i Olje- og energidepartementet. Holmen bruker kallenavnet @sprellnar på meldingstjenesten Twitter.

Han sendte meldingen til sin sjef, olje- og energiminister @tordlien og hurtigrutesjef @danielskjeldam, som raskt svarte:

– Du bruker historien som eksempel @sprellnar. Fremover vil det være mindre behov for ilandføring #castberg #kostfokus, svarte Skjeldam. Tord Lien sendte Holmens melding videre til sine 9473 følgere, og kastet seg inn i debatten.

– Ingen ilandføring i Kristiansund heller. Men tusenvis jobber med olje og gass, tvitret olje- og energiministeren til hurtigrutesjefen. Både Lien og Skjeldam var i Tromsø på konferansen Arctic Frontiers for å snakke om fremtidig næringsliv i Arktis, men snakket bare med hverandre på Twitter.

- For øvrig er jo reiselivet en av de næringene som virkelig tjener på olje- og gassaktivitet, tvitret Lien til Skjeldam, men fikk ikke svar. Skjeldam hadde storfint besøk av regjeringens klimaminister Vidar Helgesen om bord på Hurtigruten for å snakke om miljøvennlige fremtidsnæringer.

Fastholder kritikk

Holmen sier til DN at han står fast ved sin kritikk av Skjeldam.

- Jeg mener det er kunnskapsløst å mene at oljeaktivitet i Nord-Norge ikke fører til arbeidsplasser og ringvirkninger i nord. Det er ingen tvil om at de prosjekter som er bygget ut, og de som er i utviklingsfasen har gitt, og vil ytterligere gi ringvirkninger og sysselsetting i Nord-Norge, sier Holmen.

- Petroleumseventyret i Nord er bare så vidt i gang. Snøhvit produserer, Goliat er snart i produksjon, Hansteen er på veg og Castberg er under utvikling. I tillegg kommer 23. konsesjonsrunde som vil gi betydelig verdiskaping og sysselsetting både nasjonalt og ikke minst i Nord-Norge, mener Holmen, som får støtte fra oljenæringens talsmenn i nord.

"Farefull seilas" å kritisere oljenæringen

- Hurtigrutesjefen får seile sin egen sjø, akkurat nå er han på dypt vann, sier direktør Kjell Giæver i interesseorganisasjonen Petro Arctic, som reagerer kraftig på Skjeldams uttalelser.

Han mener Statoils aktivitet i Hammerfest beviser at oljevirksomhet skaper arbeidsplasser i nord, og at næringene fisk, olje og reiseliv må jobbe ilag for å skape verdier i nord.

- Jeg skjønner ikke hvorfor Skjeldam må rakke ned på andre. Heldigvis er vi fortsatt mange her nord som heier på hverandre, og mener at olje, fisk og reiseliv er i samme båt. Så får heller dagens hurtigrutesjef seile sin egen sjø, jeg tror der blir en farefull seilas, der han fort kan gå på et skjær, sier Giæver.

Skjeldam er tydelig på at oljenæringen har vært og er svært viktig for Norge.

- Dette understreket jeg senest i en debatt med Karl-Eirik Shjøtt-Pedersen i Tromsø i går. Sektoren sørger for enorme inntekter til statskassen. Men vi kan ikke lengre forvente at den bidrar til å skape like mange arbeidsplasser lokalt som man har håpet på, sier han til DN. Schjøtt-Pedersen er leder for bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass.

- Jeg sier ikke dette for å snakke ned oljenæringen. Jeg minner om dette fordi det er en realitet denne landsdelen må forholde seg til når vi tenker framover. Samtidig er potensialet for arbeidsplasser innen reiseliv, havbruk og andre næringer enormt. Vi står foran en potensiell gullalder i nord om vi satser riktig nå, sier Hurtigruten-sjefen.

 

Les også:

Ser ingen oljefremtid i nord

– Dårlig folkeskikk av Sætre dnPlus

 

Har halvert kostnadene på Johan Castberg  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.