Oslo Børs er ned nærmere ni prosent fra årsskiftet. Oljerelaterte selskaper har fått mest juling. På meglerbordet hos ABG Sundal Collier har de følt panikken hos kundene.

Meglersjef Gaute Eie (til høyre) og obligasjonsmegler Jon Erlend Arnesen i ABG Sundal Collier tror bunnen kan være nådd på Oslo Børs.
Meglersjef Gaute Eie (til høyre) og obligasjonsmegler Jon Erlend Arnesen i ABG Sundal Collier tror bunnen kan være nådd på Oslo Børs. (Foto: Per Thrana)
– Det burde være sånn at folk vil kjøpe når det blir billigere, men sånn er det ikke i aksjemarkedene. Folk får panikk, og privatpersoner med høy belåning selger, sier meglersjef Gaute Eie.

Med fall i aksjeprisene har enkelte investorer byttet strategi, og begynt å handle i selskapenes obligasjoner i stedet for aksjene. Obligasjoner er lån selskapene har tatt opp og som handles på samme måte som aksjer.

– Utviklingen i olje- og oljeservice har ført til en todeling av obligasjoner, hvor ikke-oljerelaterte selskaper holder seg godt. De som handler innen olje- og oljeservice nå er opportunistiske, sier obligasjonsmegler Jon Erlend Arnesen i ABG Sundal Collier.

– Er obligasjoner i olje- og oljeservice et fullgodt alternativ til aksjer nå?

– Som obligasjonsmegler sammenligner jeg ikke obligasjoner med aksjer, da man kjøper kontantstrøm over tid. Det finnes gode alternativer på obligasjonssiden, også innen olje- og oljeservice, men man må være selektiv sier Arnesen.

Påvirker aksjekursen

Fremover vil disse selskapenes aksjekurs i stor grad påvirkes av hvordan det går med selskapsobligasjonene, tror Eie.

– Seadrill har mange milliarder dollar i gjeld i et marked som halverer seg i januar. Obligasjonene ble handlet til 60 prosent av verdi ved inngangen av året, og nå ligger de på 30. Det er i obligasjonsmarkedet det er størst dramatikk, sier han.

Investeringsbanken melder om at flere fond viser interesse for å plukke opp restene av selskaper som sliter finansielt.

– Det kommer gribbefond på banen nå, som for eksempel kjøper obligasjoner i PGS til 23 prosent rente. For to år siden var det slik at hvis man fikk over ti prosent rente på obligasjonen, så var det ingen grunn til å kjøpe aksjen i selskapet. Sett fra et aksjeståsted, så er obligasjonen i PGS et kjempekjøp, sier Eie.

Seismikkselskapet Petroleum Geo-Services har falt rundt 28 prosent i verdi bare i år.

Blør med kundene

Også privatpersoner vil ha obligasjoner i stedet for aksjer.

– I Polarcus kom det inn mange investorer på 9, 10 og 11 i kurs. Det kommer flere slike situasjoner, og det foregår for eksempel også et spill i Havila. Der handles det også i usikrede obligasjoner. Der har ikke de tradisjonelle investorene, som også var der da obligasjonene hadde kurs på 100 og pari verdi, lyst til å være med, sier Eie.

Han ser også egne verdier forsvinne.

– Jeg har aksjer selv, og sitter og blør sammen med alle andre. Jeg skal ikke fortelle om min private portefølje, men har kjøpt indeks fordi Oslo Børs fremstår bra målt mot andre indekser. Det er ikke så nøye for meg om det faller videre ned, det er bedre å kjøpe Børsen enn å få én prosent i banken, sier han.

Tror bunnen er nådd

Eie mener det kan se ut som at bunnen er nådd i markedet nå.

– Det er en uke siden Børsen bunnet ut, og er opp seks prosent. Mye av grunnen er at oljeprisen snudde på 28 dollar og ligger nå på 34 dollar. Det store spørsmålet nå er jo om vi så bunnen sist uke eller om dette egentlig er starten på en større nedtur og man bør bruke den siste lille oppgangen til å selge seg ned.

– Det er vondt at folk taper penger, men jeg kan jo minne om at Oslo Børs var i 200 i 2009, og Nasdaq har siden gått tregangen. I oktober var det jo også et minikrakk, men det hadde alle glemt når julebordsesongen startet. Vi tror at vi har lagt det verste bak oss og at vi er i nærheten av en bunn i denne korreksjonen, sier Eie.

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.