Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Oslo Børs i kveldsbelysning. Den siste uken har hovedindeksen steget 1,5 prosent, etter store svingninger. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Oslo Børs i kveldsbelysning. Den siste uken har hovedindeksen steget 1,5 prosent, etter store svingninger. Foto: Berit Roald / NTB scanpix les mer

Børskommentar

Oljesmurt oppgang på børsen

Oljerelaterte aksjer og Hydro trakk opp fredag.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Oslo Børs steg bredt fredag ledet an av oljerelaterte aksjer og Norsk Hydro.

Likviditet

Sjef for råvareanalyse Bjarne Schieldrop i SEB sier at det nå kan være en viss risikoappetitt å spore i markedet, og viser til at globale aksjemarkeder har steget den seneste uken.

- Investorene kan tenke at neste renteøkning i USA er utsatt inntil videre og at markedet kan fortsette å leve med god tilgang på likviditet og lave renter, sier Schieldrop.

Les også: - Et varsel til markedene

I samme tidsrom har dollarindeksen svekket med 2,1 prosent.

- Hvis vi ser på industrimetallene har de styrket seg med 3,3 prosent, noe mer enn dollarindeksen har svekket seg. Det er en kombinasjon av dollar og litt lettere sentiment etter at neste rentehevelse i USA ventes utsatt, sier Schieldrop.

Aluminiumprisen beveget seg sideveis fredag, ifølge Fastmarkets, og sluttet torsdag opp 0,9 prosent til 1.532 dollar per tonn.

Norsk Hydro steg 2,3 prosent fredag etter oppgang på 6,8 prosent torsdag. Konkurrenten Alcoa steg ti prosent i amerikansk handel torsdag.

Skuffende lager- og forbrukstall

De lange oljekontraktene mener Schieldrop at i større grad har reagert på dollarsvekkelsen enn front-kontrakten, som fortsatt tynges av overproduksjon.

Schieldrop viser til at det er store fluktuasjoner i prisene fra dag til dag, som ikke nødvendigs skyldes endringer i de fundamentale faktorene. Han viser til at fluktuasjonene drives av aktører som har sittet med short-posisjoner.

Commerzbank viser til at en trippel-short olje-ETN ble avviklet onsdag, og at det løftet oljeprisen. Schieldrop viser til samme hendelse:

- Det var noe av grunnen til at oljeprisen gikk så kraftig på onsdag til tross for at man hadde skuffende lagertall og forbrukstall i USA, sier SEB-analytikeren.

Ettersom en del short-posisjoner har blitt avviklet, og en del «turister» fra investeringssiden har hevet seg på og kjøpt, tror Schieldrop at trykket ligger mot nedsiden i oljeprisene enn så lenge.

Ryktepreget oppgang

Opera Software steg 5,4 prosent fredag formiddag før Oslo Børs først pauset, og deretter suspenderte handelen i aksjen i påvente av en melding fra selskapet.

Ifølge en kinesisk avis vurderer Qihoo 360 å kjøpe Opera, skriver Arctic Securities i en oppdatering. Kommunikasjonssjef Henrik Gustav Faller i Opera Software opplyser til TDN Finans at de generelt ikke kommenterer rykter eller spekulasjoner, heller ikke i denne sammenhengen.

- I hele høst har det vært spekulert i slike ting. Vi sier ingenting til markedet før noe er sikkert, sier Faller til TDN Finans.

I slutten av desember forlenget Opera Software selskapets strategiske gjennomgang, og de opplyste da at den var ventet gjennomført innen Opera-rapporten for årsresultat 2015, som er på tirsdag 9. februar.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 1,54 prosent til 560,74 poeng, omsatt for 5,432 milliarder kroner.

Følg markedet på DN Investor HER

Les også: – Å være gründer tok nesten livet av meg
Mohamed el-Erian: - Et varsel til markedene

Oljeskatt-forslag får kjølig mottakelse

Se DN Tv: Vil forene verdens Mac - og PC-brukere

Finans Opera Software Norsk Hydro Børskommentar
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.