Europeiske bankaksjer falt nok en dag tirsdag.

I sentrum av begivenhetene er den tyske storbanken Deutsche Bank. Selskapets børsverdi er redusert med over 40 prosent så langt i år. Etter å ha falt 9,5 prosent mandag, fortsatte aksjen ned nye 4,3 prosent tirsdag.

Banken har selv forsøkt å dempe de kraftige kursutslagene det siste døgnet: Først ved å sende ut en melding til markedet mandag kveld. Ifølge Financial Times forsikret banken om at den hadde penger nok til å betale renter på bankens hybridkapital, som forfaller i april.

I en melding tirsdag ettermiddag gikk slo bankens toppsjef John Cryan fast at banken er «absolutt bunnsolid».

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble slo senere på dagen fast at han ikke har noen bekymringer knyttet til den tyske storbankens  situasjon.

Mens europeiske bankaksjer generelt preges av økt bekymring rundt den økonomiske utviklingen og bankenes evne til å håndtere svakere makroforhold, tynges Deutsche Bank i tillegg av frykt for problemer i den pågående omstruktureringen av banken, samt risikoen for ytterligere kostnader knyttet til rettstvister, skriver Financial Times.

Endevender banken

John Cryan kom inn som toppsjef i Europas største bank i juli ifjor. Allerede i et alvrolig resultatvarsel i oktober varslet han hva banken sto overfor av omfattende nedskrivninger og intern opprydning.

Senere samme måned la banken frem det vi her i DN omtalte som bankens «verste kvartalsresultat i nyere tid», med seks milliarder euro i underskudd bare i tredje kvartal.

I januar varlset banken at den vil få ytterligere et tap på 2,7 milliarder euro i fjerde kvartal på grunn av en ny runde med store ekstraordinære kostnader. Men selv utenom de spesielle postene på 2,1 milliarder euro ender kvartalet med et tap på over 600 millioner euro.

I underkant av en milliard euro av de ekstraordinære postene i fjerde kvaral skyldes engangskostnader knyttet til omstruktueringen av banken. Den har for lengst varslet at 35.000 arbeidsplasser forsvinner over de neste to årene og at ti markeder forsvinner helt ut av porteføljen.

1,2 milliarder euro er knyttet til juridiske tvister. Banken har ifølge Financial Times satt av 5,5 milliarder euro til kommende rettsaker. Blant annet undersøker amerikanske myndigheter om Deutsche Banks Moskva-kontor har bistått klienter med hvitvasking av milliarder av dollar.

Frykten for problemer i europeiske banker generelt har sendt prisen på forsikring av gjeld ustedt av bankene markert opp de siste dagene. For Deutsche Banks del var forsikringspremien på bankens seniorlån tirsdag høyere enn på noe tidspunkt under finanskrisen tilbake i 2008, skriver Financial Times.

Blankfein ikke bekymret

Toppsjef Lloyd Blankfein i den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs uttalte tirsdag at han ikke er bekymret for at europeiske banker går over ende og at han fremdeles gjør business med store globale banker.

- Det er så mange finansieringsmekanismer på plass i Europa som gir bankene mulighet til å skaffe til veie likviditet, sa Blankfein på en investorkonferanse i Miami, ifølge Bloomberg News.

- I det store og det hele har vi ikke vært bekymret for globale banker, uten at jeg vil skrive ut en blankosjekk på det. Noe kan skje som gjør oss akkurat det, la han til.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

- Frykten for «credit crunch» stiger

Frykten rir markedet

Analytiker om mulig oppkjøp: - Nå venter vi spent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Holmenkollmarsjen flyttes - helgens vær har tæret hardt på forholdene i marka

 
Holmenkollmarsjen blir tøffere i år
Se de tøffe bakkene som venter årets deltakere etter at rennet ble flyttet til nasjonalanlegget i Holmenkollen på grunn av dårlige forhold i marka.
01:09
Publisert: