Torsdag er det helrødt i aksjemarkedene i hele Europa.

Euronext 100 er ned 3,48 prosent ved 13-tiden, mens Oslo Børs faller 3,20 prosent.

Ifølge Bloomberg Business har europeiske aksjer falt 17 prosent hittil i år, og nådde denne uken sitt laveste nivå siden oktober 2013.

Oslo Børs faller for fjerde dag på rad, og nådde årets bunnivå torsdag.

Til tross for at omtrent alle sektorer faller i Europa, er det bankaksjer som er mest tynget.

Økt frykt

Hittil i år har europeiske bankaksjer falt med 28 prosent. Fallet skyldes blant annet skuffende resultater og økt bekymring over dårlige lån og kredittverdighet, skriver Bloomberg.

Tidligere denne uken påpekte sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets at frykten for «credit crunch» stiger. Ifølge ham øker bekymringen for en nedtur drevet av kredittinnstramning. Flere andre økonomer har også pekt på at det er en økt frykt for at svekket global vekst skal ramme bankene.

Raser ned

Torsdag faller europeiske bankaksjer samlet rundt seks prosent. Flere av aksjene handles på sitt laveste nivå siden 1998.

Ved 13-tiden ser det slik ut:

  • DNB er ned 5,85 prosent
  • Societe Generale er ned 12,61 prosent. Ifølge Bloomberg er dette bankens største fall siden 2011
  • Deutsche Bank er ned 8,33 prosent

Deutsche Banks børsverdi er redusert med over 40 prosent så langt i år. Europeiske bankaksjer generelt preges av økt frykt rundt den økonomiske utviklingen og bankenes evne til å håndtere svakere makroforhold. Deutsche Bank tynges i tillegg av bekymring for problemer i den pågående omstruktureringen av banken, samt risikoen for ytterligere kostnader knyttet til rettstvister, ifølge Financial Times.

- Man får nesten litt Lehman Brothers-følelsen. Det begynner igjen å bli likviditetsuro. Om en liten portugisisk eller spansk bank får problemer for så være, men det vil skape store problemer hvis det skjer noe med Deutsche Bank, sier sjef for kredittanalyse Lars Kirkeby i Nordea Markets til TDN Finans.

Umulig å si når det vil snu

Nordea-strateg Erik Roland sier til DN Direkte at stemningen i markedet er ekstremt negativ.

Alle sektorer på Oslo Børs faller torsdag. Energisektoren er ned 2,57 prosent, finanssektoren er ned 3,57 prosent mens telesektoren faller 2,94 prosent.

- Det er umulig å si når dette vil snu, men frykt har en tendens til ikke å være en varig tilstand, sier Roland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet med DN Investor

Les også på DN.no:

NRK vil flytte

Dette blir Opels nye bestselger i Norge

Ryanair kutter billettprisene - Norwegian vurderer å følge etter

Se DNTV: Alstadheim: - Flinkere til å provosere enn å reformere

Alstadheim: - Flinkere til å provosere enn å reformere
- Sylvi Listhaug har blitt et argument i seg selv for å ikke støtte forslagene hun kommer med.
04:06
Publisert: