Offshoreentreprenøren Aker Solutions har innført et lønnskutt på for alle ansatte innen MMO-divisjonen (vedlikehold, modifisering og drift) i Norge, melder E24. Ledende ansatte får kuttet lønnen med ti prosent, mens andre ansatte får kuttet lønnen med fem prosent.

Aker Solutions opplyser til DN torsdag at rundt 3600 av selskapets totalt 15.000 ansatte blir rammet av kuttene.

 

- Snur hver sten

I en pressemelding begrunner Aker Solutions kuttet med at divisjonen må bli mer konkurransedyktig. Lønnskuttet får virkning fra og med mars i år og skal vurderes igjen om 12 måneder. 

- Vi snur hver eneste sten i våre anstrengelser med å sikre en bærekraftig fremtid for virksomheten, sier Per Harald Kongelf, som er leder for Aker Solutions norske virksomhet i pressemeldingen.

- Å redusere lønnskostnadene er et av mange tiltak som er nødvendig for å sikre vår konkurransedyktighet og styrke vår evne til å vinne mer arbeid i et marked med enestående utfordringer, sier Kongelf videre.

MMO-divisjonen er blitt hardt truffet av oljesmellen her hjemme og internasjonalt. Tidligere har selskapet varlset at så mange som 900 jobber i Norge kan bli kuttet dersom divisjonen ikke får mer arbeid på norsk sokkel.

- Det vil ikke bli gitt noen ytterligere kommentarer før fredagens kvartalspresentasjon, opplyser Anne Cecilie Lund-Andersen til DN.

Ifølge pressemeldingen støtter fagforeningene kuttene.

 

Ikke først

- Det er ingeniørene og lederne som får lønnskutt. Vi har også vært med på kostnadskutt. Men for våre medlemmer - operatørene  i kjeledress - har det ikke gått direkte på lønn, sier Arild Håvik, vara konserntillitsvalgt for LO og klubbleder i Aker Solutions vedlikeholds- og modifikasjonsseksjon (MMO).

Ifølge Håvik har hans medlemmer i stedet gått med på kutt i en diettordning og på at bedriftsbetalte forsikringsordninger heretter skal betales av de ansatte selv.

Aker Solutions er ikke første bedrift med rene lønnskutt i olje- og oljetilknyttet sektor.

- Nei, vi kjenner flere, dessverre.  Noen med ryddige forhandlinger og prosesser, andre med direkte  diktat, sier Dag Rune Bjerke, leder av ingeniørorganisasjonen NITOs Rogaland-avdeling.

- Vi frarår alltid å godta lønnskutt. Det blir en nedadgående spiral, sier han.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

- Man får nesten litt Lehman Brothers-følelsen

Bankaksjer raser i Europa

Se DNtv:

Alstadheim: - Flinkere til å provosere enn å reformere

Politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim mener innvandringsministeren er flinkere til å provosere enn å reformere
- Sylvi Listhaug har blitt et argument i seg selv for å ikke støtte forslagene hun kommer med.
04:06
Publisert:

Canald Digital-sjefen bekrefter prisøkning

Canal Digital-sjefen bekrefter prisøkning
Administrerende direktør Ragnar Kårhus vil ikke si noe om hvor mye eller når.
01:54
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.