Det er i en fersk rapport om oljemarkedet "IEA Medium Term Report" byrået kommer med advarselen om at oljeprisen kan komme til å stige kraftig frem mot 2021.

Nå handles nordsjøolje til rundt 34 dollar fatet, ned fra 115 dollar fatet sommeren 2014. I kjølvannet av prisfallet har oljeselskapene kuttet kraftig i investeringene. I 2015 falt investeringene med 24 prosent, og i år venter IEA at investeringene kuttes med 17 prosent.

  Bør forstå skriften på veggen

Det er første gang siden 1986, da oljeprisen sist falt kraftig, at investeringene har falt to år på rad.

- Det er lett for forbrukerne å bli lurt til å tro på at de store lagrene og de lave prisene skal vare, men de bør forstå skriften på veggen. De historiske investeringskuttene vi ser øker oddsene for ubehagelige overraskelser på tilbuddsiden i ikke altfor lang fremtid, sa IEA-sjef Fatih Birol da han la frem rapporten på Cera-konferansen i Houston.

- Bunnen kan være nådd allerede

- Dette er konsensus i markedet. Men denne rapporten er nok laget før sist ukes hendelser, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea og viser til møtet mellom Saudi-Arabia og Russland der landene diskuterte en frys av oljeproduksjonen.

- Vi kan faktisk ha sett bunnen i markedet allerede. Samarbeidet mellom Saudi-Arabia og Russland er svært overraskende. En kan klare å få en frys og kanskje et kutt senere i sommer. Det blir spennende med møtet mellom Saudi-Arabia, Russland og Iran neste uke, sier Saltvedt.

Artikkelen fortsetter under.

60 dollar som passende pris

En enighet kan bety priser på 50 dollar fatet i slutten av året, mener Saltvedt. Neste år venter hun priser mellom 60 til 65 dollar fatet.

- Jeg tror ikke prisene vil gå høyere både fordi Opec har indikert 60 dollar som en passende pris og at høyere priser vil få amerikanske skifeoljeprodusenter til å skru opp produksjonen, sier Saltvedt.

I perioden 2015 til 2021 venter IEA en økning i tilbudet på 4,1 millioner fat dagen, ned fra 11 millioner fat dagen i perioden 2009 til 2015. Det kraftige fallet i oljeprisen komer etter en kraftig økning i produksjonen av amerikansk skiferolje. IEA venter at den amerikanske produksjonen vil nå en toppå på 14,2 millioner fat dagen i 2021. I 2021 venter IEA en etterspørsel på 101,6 millioner fat dagen.

 

Se: - Jeg mister sjelden troen:

- Jeg mister sjelden troen.
Eldar Sætre mener det er for mye olje i markedet, og at Liverpool kan ta gull.
04:58
Publisert:

Les også:

«Overforsynt», «desperat» og «mistet grepet»

- Lite sannsynlig med en betydelig oppgang i oljeprisen

- Jeg vet det ikke er et særlig godt budskap, men jeg er nødt til å være ærlig  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.