John  Fredriksens investeringsselskap Geveran Trading har solgt unna rundt en tredjedel av aksjeposten i lakseoppdrettselskapet Marine Harvest, melder TDN Finans onsdag morgen og viser til en melding fra Bloomberg News.

Tirsdag ettermiddag, etter børsens stengetid, varslet Fredriksen intensjonen om å selge unna aksjene. Morgan Stanley og Carnegie var tilretteleggere i forbindelse med salget.

Fredriksen inkasserer 4,4 milliarder kroner etter nedsalget. Fredriksen har ifølge Bloomberg News solgt 37,8 millioner aksjer til 117 kroner per aksje. På Oslo Børs ble aksjen sist notert til 126,00 kroner tirsdag ettermiddag.

Geveran eier fremdeles 79,6 millioner aksjer i Marine Harvest, tilsvarende 17,67 prosent av aksjekapitalen i selskapet, mot 26,07 prosent før nedsalget.

Solgte også i 2010

Dette er ikke første gang Fredriksen selger unna aksjer i stor stil i Marine Harvest. Det gjorde han også i november 2010. Da gjennomførte Goldman Sachs og ABG Sundal Collier et salg av en fjerdedel av Fredriksens aksjer for vel 1,5 milliarder kroner, noe som reduserte eierandelen hans fra 30 prosent til 23,2 prosent.  Også den gangen måtte aksjene selges med en rabatt.

Senere kjøpte han seg opp igjen. I løpet av et drøyt halvår i 2013 lastet Fredriksen opp med aksjer for over halvannen milliarder kroner.

Historisk høyt

Aksjekapitalen i Marine Harvest ble tirsdag verdsatt til 56,7 milliarder kroner. Aksjen er opp rundt 43 prosent det siste året.

- Aksjen prises historisk sett høyt samtidig som inntjeningen er rekordhøy. At han kanskje velger å rebalansere porteføljen, er nok ikke helt unaturlig, sier analytiker Knut Ivar Bakken i Danske Bank Markets ifølge TDN finans til Intrafish.

Han tror ikke nedsalget skjer som følge av at Fredriksen trenger penger.

Bakken tror Fredriksen har tilstrekkelig likviditet til å håndtere situasjonen i andre selskaper i porteføljen, som blant annet inneholder det hardt prøvede riggselskapet Seadrill og shippingselskapene Frontline og Golden Ocean.

- Det kan være han ser større oppside (enn i Marine Harvest) andre steder, sier Bakken til Intrafish.

Solid «krigskasse»

Til forskjell fra tidligere nedturer har Frontline-rederen bygd en solid «krigskasse» som kan brukes til nye investeringer når han mener tiden er inne.

En kontantbeholdning på rundt 35 milliarder og en privat investeringsportefølje på drøye 25 milliarder kroner er hovedårsaken til det. For til forskjell fra tidligere nedturer har Frontline-rederen bygd en solid «krigskasse». Nå øker den med 4,4 milliarder kroner etter aksjenedsalget i oppdrettsgiganten Marine Harvest tirsdag.

– Jeg lærte mye av det som skjedde under krisen i 2008. Da var det vesentlige av midlene bundet opp i de børsnoterte selskapene i gruppen, sa John Fredriksen i et intervju med DN i desember ifjor.

Etter DNs beregninger utgjorde børsverdien av gruppens selskaper da rundt en tredjedel av nettoverdiene i gruppen.

– Hvor mye vil dere investere i rigger og skip?

– Vi kan løfte hva som helst, sa Fredriksen, vel vitende om at gruppens kontantbeholdning er rekordstor og at bankene fortsatt har betydelig tillit til systemet.

En av vinneraksjene

Marine Harvest har vært en av vinneraksjene i John Fredriksens portefølje av selskaper det siste året. Med en kursoppgang på 30 prosent siden begynnelsen av mars i fjor, har lakseaksjen skilt seg ut.

Til sammenligning har Fredriksens riggselskap Seadrill i samme periode falt med 77,9 prosent. Enda verre er det gått med aksjekursen i hans tørrlastrederi Golden Ocean Group. Der er 84,6 prosent av aksjeverdiene borte siden våren 2015.

Offshore serviceskipsrederiet Deep Sea Supply har falt 83,4 prosent. Og selv tankrederiet Frontline har ramlet på Oslo Børs, trass i sterke tankrater og sammenslåingen av Fredriksens to tankrederier, Frontline og Frontline 2012. Her er kursfallet det siste året 22,6 prosent.

Kan gi salgspress

Fredriksens store nedsalg kan komme til å føre til et salgspress på aksjen.

- Det er naturlig å tenke seg at det er en del som tenker at en begynner å nærme seg toppen når største eier selger en tredel av aksjene, i alle fall for de investorene som sitter litt unna, sier analytiker Knut Ivar Bakken i Danske Bank Markets ifølge TDN finans til Intrafish.

I meldingen fra Geveran Trading fremgår det at selskapet har forpliktet seg til å ikke selge ytterligere Marine Harvest-aksjer på 180 dager, en typisk klausul i slike blokksalg av aksjer.

Alexander Aukner, analytiker i DNB Markets, anser salget som «en porteføljejustering» for Fredriksen, ifølge Intrafish.

- Når det er sagt så er det er sjeldent positivt for aksjekursen når en hovedaksjonær selger seg ned. Samtidig har det ikke skjedd noe fundamentale endringer de seneste månedene, snarere tvert imot så ser markedet enda sterkere ut nå, sier Aukner til Intrafish ifølge TDN Finans.

Han tror at Fredriksen fortsatt er langsiktig i aksjen.

- Fredriksen-systemet har gjentatte ganger sagt at de ønsker å være investert i fisk, og at de ønsker å eie utbytteaksjer, sier Aukner.

Analytiker Vidar Strat i ABG Sundal Collier skriver i en kort kommentar til sine kunder at det er negativt at Fredriksen selger aksjer, melder TDN Finans.

"Forrige gang Geveran Trading gjorde noe tilsvarende var 22. november 2010. Da ble eksponeringen mot Marine Harvest redusert fra rundt 30 prosent til rundt 23 prosent. Dagen etter, falt aksjekursen med 10,9 prosent, men den hentet seg inn igjen i månedene etterpå", skriver Strat.

På New York-børsen sluttet Marine Harvest-aksjen ned 4,1 prosent til 13,68 dollar per aksje tirsdag.

Følg markedene i DN Investor

LES OGSÅ:

Flere nordmenn på Forbes rikingliste

Varsler storsalg av Marine Harvest-aksjer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Her er den største publikumsmagneten på bilmessen i Genève

Her er den største publikumsmagneten på bilmessen i Genève
Bugatti Chiron blir verdens raskeste bil.
00:46
Publisert: