Markedet for oppkjøp av selskaper falt som en stein i 2015 i Norge, i takt med fallende oljepris. Men salget av næringseiendom gikk motsatt vei, og dette markedet vil fortsette å tiltrekke seg store mengder utenlandsk kapital, spår den globale aktøren Cushman & Wakefield, som nå slår seg sammen med DTZ Realkapital i det norske markedet.

-  I 2015 ble det gjennomført over 200 transaksjoner til en verdi av 120 milliarder kroner i Norge. Dette er ekstremt. Vi tror tilsvarende verdi i 2016 vil ligge rundt 65 milliarder kroner, noe som også vil være et godt år, sier administrerende direktør og partner i Cushman & Wakefield Norge, Peer Christensen.

Verdien av selskapsoppkjøp i Norge falt 65 prosent i fjor, les mer her: Venter løft fra krisenivå dnPlus

Mer utenlandsk kapital

Selskapet spår altså halvering av omsetningsvolumet i år, noe som normalt ville vært dårlig nytt. Men her kommer man fra svært høye volumer, og Cushman & Wakefield understreker at dette er et svært attraktivt marked, ikke minst for internasjonale investorer.

Det siste fem årene har utenlandske investorer kjøpt norsk næringseiendom for nærmere 80 milliarder kroner. Over halvparten av disse investeringene skjedde i rekordåret 2015.

- Vi forventer at internasjonale investorer vil stå for 40 prosent av transaksjonene i 2016, sier Christensen.

Det tilsvarer utenlandske kjøp for 28 milliarder kroner i norsk næringseiendom.

Gigant

Cushman & Wakefield er en global aktør innen næringseiendom, men 43 000 ansatte i mer enn 60 land og en omsetning i fjor på fem milliarder dollar.

Les om fallet i oppkjøp av norske selskaper: Venter løft fra krisenivå dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.