Visma byr omlag 1,4 milliarder svenske kroner for det svenske regnskapsselskapet Fortnox, ifølge en melding mandag.

Budet støttes av majoriteten i styret i det svenske selskapet, som også underbygges av en rimelighetsvurdering av Navigo Partners AB.

Fortnox-styremedlem og største aksjonær Olof Halllrup er kritisk til at selskapet slukes av sin største konkurrent. Han mener også at prisen er for lav, og anbefaler aksjonærene å stemme imot forslaget.

"At et flertall i styret anbefaler et bud der selskapets hovedkonkurrent potensielt kjøper 51 prosent av aksjene i selskapet er høyst bemerkelsesverdig", heter det i samme melding.

Fortnox er i likhet med Visma en leverandør av regnskaps-, lønn- og kundestøttetjenester. Selskapet retter seg inn mot små- og mellomstore bedrifter og er notert på sidebørsen New Growth Market (NGM) i Stockholm.

Regnskaps-programvarekjempen Visma slukte for et par år siden sin norske hovedkonkurrent, Mamut. Den foreslåtte Fortnox-transaksjonen slutter seg inn i rekken av nærmere 100 oppkjøp som Visma har gjort de seneste 10-15 årene.

Bakgrunn: Visma-ansatte har tjent milliarder: - Det har vært en god investering

Fortnox-aksjen stiger nær 30 prosent til 23,30 svenske kroner per aksje på NGM-børsen. Det verdsetter selskapet til 1,36 milliarder svenske kroner, nær verdsettelsen i budet på 1,406 milliarder svenske kroner eller 24 kroner per aksje.

Budet omfatter også tegningrettopsjoner i Fortnox, som tilbys en pris på 8,66 svenske kroner per opsjon.

 

Fortnox hadde løpende lisensinntekter på 10,5 millioner svenske kroner av samlede inntekter på 11,7 millioner svenske kroner på månedsbasis i januar 2016. Det ga et resultat før avskrivninger på 3,4 millioner svenske kroner i perioden og et resultat etter skatt på 2,9 millioner svenske kroner.

Da det amerikanske oppjøpsfondet Kohlberg Kravis Roberts (KKR) reduserte sine eierandel i Visma fra 78 til 31,3 prosent i 2014 ble Visma priset til 21 milliarder kroner. Britiske Cinven kom da inn på eiersiden med 31,3 prosent, samme andel som et nytt HgCapital-fond. Ansatte og eiere ble også med videre.

Følg markedet på DN Investor

Les også:
300.000 tåler ikke høyere boligrente

Rogalendinger sliter med boliglånet

Se DNtv: Gamlehjem? Glem det. «Babyboomerne» vil bo i kollektiv
Gamlehjem? Glem det. «Babyboomerne» vil bo i kollektiv
Pensjonister i Spania danner bokollektiv på sine eldre dager. Inngangspris: 1,3 millioner kroner.
02:12
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.