Federal Reserve holdt som ventet styringsrenten uendret på nivået mellom 0,25 og 0,5 prosent etter ukens rentemøte.

I forkant av møtet var det imidlertid knyttet langt større spenning til hvordan medlemmene i sentralbankens pengepolitiske komité (FOMC) ville se for seg den videre renteutviklingen.

- Det er helt klart at Fed er blitt betydelig mer forsiktig i rentesettingen, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets.

Komiteen anslår nå at det vil bli to renteøkninger i år. Forrige gang sentralbanken kom med anslag - da renten ble endret for første gang etter syv år med nær nullrente i desember ifjor - var prognosen at det ville bli hele fire renteøkninger i år.

- De har tatt ned renteanslagene ganske markant, konstaterer Bruce.

Federal Reserves nye renteplott indikerer færre renteøkninger i år enn sentralbanken tidligere har sett for seg. Faksimile fra Federal Reserves prognoseoppdatering i frobindelse med rentemøtet i mars.
Federal Reserves nye renteplott indikerer færre renteøkninger i år enn sentralbanken tidligere har sett for seg. Faksimile fra Federal Reserves prognoseoppdatering i frobindelse med rentemøtet i mars.
 

Prognosen for den videre utviklingen i renten blir gitt i sentralbankens såkalte «dot plot» eller renteplott. Plottet gir en grov og punktvis oversikt over hvordan hvert av de 17 medlemmene i komiteen ser for seg at renten vil utvikle seg fremover, men kan ikke nødvendigvis tolkes som en eksakt rentebane, slik vi er vant til her hjemme i Norge.

Rentebeskjeden og det nye renteplottet førte til umiddelbare bevegelser i markedene. De amerikanske aksjeindeksene snudde opp i positivt terreng etter å ha vært moderat ned før beskjeden ble kjent klokken 19.00. Samtidig falt renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid umiddelbart rundt 0,07 prosentpoeng. Dollaren svekket seg også på bred basis. Målt i norske kroner er den amerikanske valutaen blitt rundt 14 øre billigere.

Uro i markedene

Bruce mener sentralbankens beslutning om å ta ned tempoet i renteoppgangen i stor grad skyldes turbulensen i globale finansmarkeder så langt i år.

- Slik jeg leser det, er hovedargumentet markedsuroen.

Han peker på at uro i markedene i realiteten betyr strammere pengepolitikk, siden blant annet rentepåslagene for gjeldsfinansiering øker og gjør finansieringsforholdene vanskeligere.

- Uroen har avtatt i det siste, men vi kan ikke stole helt på at det varer. Og hadde Fed vært veldig aggressiv nå, kunne man risikert at det hadde blitt ny uro i markedene, sier Bruce.

Kan tolkes positivt

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets har også merket seg at sentralbanken er mer forsiktig i anslagene for den videre renteoppgangen.

- Markedet bør tolke dette som positivt, sier Syed.

Han peker på at det alltid er en viss fare for at markedet tolker signaler om færre rentehevinger som et signal om at sentralbanken mener det går dårligere med økonomien. Samtidig peker Syed på at færre renteøkninger reduserer risikoen for at sentralbanken selv bremser økonomien unødig mye.

Han mener det siste også taler for at Fed kanskje venter med å gjennomføre begge de indikerte renteøkningene først mot slutten av året.

- Jeg tenker det er greit at de ikke forhaster seg og ikke er altfor tidlig ute med renteøkningene. Skal det først komme to stykker, så er det kanskje bedre å komme med to mot slutten av året, sier Syed.

Følg markedene med DN Investor

Les også på DN.no:

Norske Skog: - Vi er ikke bekymret

Dette er landene med de lykkeligste innbyggerne

Qatar planlegger oljeprodusentmøte

Her trekker Rubio seg fra kampen om Det hvite hus
Marco Rubio holder pressekonferanse der han kunngjør at han trekker sitt presidentkandidatur etter å ha tapt hjemstaten Florida med klar margin til Donald Trump.
00:41
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.