Kongsberg-gruppen kjøper halvparten den finske våpenprodusenten Patria for 272 millioner euro, omlag 2,6 milliarder kroner, ifølge en melding torsdag.

Selger er Den finske stat og Kongsberg-gruppen vil ha en eierandel på 49,9 prosent i selskapet. Samlet hadde selskapene en omsetning på 13,4 milliarder kroner i 2015.

Patria er Finlands ledende forsvarsleverandør og eier også halvparten av den norske forsvarsleverandøren Nammo. Den norske staten eier resterende.

- Ved å etablere et bransjemessig partnerskap mellom Kongsberg, Patria og Namma, tar vi et aktivt grep for å møte den pågående konsolideringen i forsvarsindustrien. Denne transaksjonen innebærer en betydelig styrkning av våre nordiske og internasjonale posisjon, sier Kongsberg-sjef Walter Qvam i meldingen.

Patria har rundt 2800 ansatte og hadde en omsetning tilsvarende omkring 3,8 milliarder kroner i 2015. Tilsammen vil selskapene ha en arbeidsstokk på omlag 7000 ansatte.

Avtalen ventes fullført i andre kvartal 2016 og er gjenstand for relevante myndighetsgodkjennelser.

"Kjøpesummen og oppgjør for renter og skatt ved gjennomføringsdato vil bli gjort kontant, med brofinansiering tilrettelagt av DNB", heter det.

Kongsberg-aksjen svekker seg 1,5 prosent til 132 kroner per aksje. Hovedindeksen på Oslo Børs er ned omlag 0,8 prosent sålangt torsdag.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Norges Bank: Flere utbygginger enn ventet kan bli satt i gang

Citi: - En krise er underveis. Den kommer nå

Boligprisene skal rett opp - med ett unntak (DN+)

Dersom den nye prognosen slår til skal oljeprisen opp 25 prosent - og deretter opp 20 prosent til
 

Se DNtv:

Ett skritt nærmere å bli USAs første kvinnelige president
Hillary Clinton talte for et jublende publikum etter at det var klart at hun vinner tre nye delstater i den demokratiske nominasjonskampen. Clinton har en klar ledelse til Bernie Sanders i forsøket på å bli nominert til høstens presidentvalg i USA.
00:49
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.