Oslo Børs faller mandag, tynget av oljerelaterte aksjer. Norwegian trekker opp.

Oljeprisen har steget fra åpning ved Oslo Børs, men er fortsatt lavere enn ved stengetid fredag. Statoil fortsetter fallet og er ned 0,7 prosent mandag etter et fall på 4,0 prosent fredag. Oljeserviceindeksen er markert ned.

DNB Markets viser til at oljeprisen falt markert fredag etter uttalelser fra Mohammed bin Salman, Saudi-Arabias visekronpris, om at landet kun vil fryse oljeproduksjonen kun hvis de får selskap av Iran. Tidligere har landet uttalt at en frysavtale kunne bli innført med eller uten Iran.

«Det motsatte budskapet var dermed et bearish tegn i oljemarkedet», skriver DNB Markets.

Commerzbank legger til Russland heller ikke ser ut til å se seg forpliktet til frysavtalen etter å ha økt produksjonen til det høyeste nivået på 30 år i mars.

Etter at spekulanter drev opp oljeprisen i påvente av en avtale, mener Commerzbank at disse nå vil kunne trekke markedet motsatt retning i tråd med den seneste utviklingen.

«Oljeprisen kan derfor falle ytterligere, selv om nedgangen i USAs oljeproduksjon bør forhindre et mer kraftig prisfall», skriver Commerzbank.

Ellers i oljemarkedet meldte Iran i løpet av helgen at deres olje- og kondensateksport nå er over to millioner fat per dag, ifølge den iranske energinyhetstjenesten Shana. Videre sier medlem i den iranske olje- og gasskomiteen i det iranske parlamentet, Ali Iranpour, at «Iran er bestemt på å ta tilbake sin markedsandel» og at «Saudi-Arabia prøver å utfordre Iran».

Norwegian-opptur

Norwegian Air Shuttle er blant aksjene som stiger på Oslo Børs mandag. Europas største lavprisflyselskap, Ryanair, la frem trafikktall mandag hvor de blant annet meldte om en kabinfaktor på 94 prosent, fra 90 prosent i februar. Norwegian legger selv frem trafikktall for mars onsdag.

Analytiker Kenneth Sivertsen i SEB sier at de gode Ryanair-tallene er en av driverne bak oppgangen til Norwegian.

- Det er en indikasjon på at flymarkedet i Europa har god etterspørsel. Ryanair er jo det flyselskapet med flest passasjerer i Europa, sier han til TDN Finans.

Sivertsen trekker dessuten frem at dollaren har svekket seg mot kronen den siste tiden. Det er positivt for flyselskapet, siden Norwegian har 40 prosent av driftskostnadene sine i dollar, samt en svært stor del av investeringskostnadene.

Norwegian stiger 3,3 prosent til 328,30 kroner, omsatt for 84 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 0,12 prosent til 569,10 poeng, omsatt for 1,31 milliarder kroner.

Følg markedet med DN Investor

Les også:

Klassekampen: Kværner-topper bekymret for betalinger til Unaoil

DNB-styret har bedt Bjerke redegjøre om avsløringer

Faren øker for gjelds- og boligsmell:  – Risikoen har vært til stede en god stund - og den blir høyere

Her presenterer Elon Musk sin nye elbil
Tesla-sjefen viste frem sin nye volummodell Model 3 for første gang.
22:43
Publisert:

Hør DNs podcast:

Finansredaksjonen Episode 1
DN podcast Finansredaksjonen
26:11
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.