Nominasjonskomiteen i Telenor vurderer nå styreleder Gunn Wærsteds rolle i avsløringer om at Nordea har hjulpet sine mest formuende kunder å opprette postboksselskaper i skatteparadiser.

"Jeg er kjent med at komiteen nå ser på saken", skriver næringsminister Monica Mæland i en epost til DN gjennom kommunikasjonsavdelingen i departementet.

Gunn Wærsted tiltrådte som ny styreleder i Telenor 14. januar i år. Som følge av dette sluttet hun i Nordea, der hun hadde vært konserndirektør med ansvar for blant annet private banking-området i den nordiske storbanken.

Under press

Gunn Wærsted er kommet under press etter at det i svenske og danske medier er kommet frem at Nordeas Luxembourg-kontor (Nordea International Private Banking) skal ha hjulpet kunder med å opprette anonyme postkasseselskaper i skatteparadiser.

Private banking-virksomheten lå under Gunn Wærsteds ansvarsområde da hun var konserndirektør i Nordea fra juni 2007 til januar 2014.

Venstres Terje Breivik og Arbeiderpartiets Marianne Martinsen har krevd at Wærsteds rolle avklares.

Les mer: Vil avklare Wærsteds rolle dnPlus

– Jeg forutsetter at dette blir en del av jobben som regjeringen og næringsminister Monica Mæland må gjøre i kjølvannet av det som nå er avdekket, sa Breivik til DN mandag.

Forbereder generalforsamling

Næringsminister Monica Mæland skriver i eposten til DN at denne typen spørsmål ligger til nominasjonskomiteen i selskapet.

"Nominasjonskomiteen må på vanlig måte vil vurdere eventuelle aktuelle problemstillinger i forkant av årets generalforsamling. Inntil dette har jeg ingen ytterligere kommentarer", skriver Mæland.

Telenors generalforsamling avholdes 11. mai.

DNB Livsforsikring-direktør Anders Skjævestad er leder av nominasjonskomiteen i Telenor. Han melder til DN at han ikke har anledning til å kommentere saken.

Gunn Wærsted har ikke besvart DNs henvendelser.

Panama-avsløringer

Avsløringene om Nordeas private banking-aktiviteter er et ledd i lekkasjene fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Følg Panama-avsløringene her: DN Direkte: Panama-avsløringene

Nordea skal ha vært en av de mest aktive bankkundene hos advokatfirmaet. Siden 1997 skal banken ha opprettet minst 369 anonyme selskaper for kunder. Nordea skal også ha bestilt dokumenter med falske datoer, og et Nordea-selskap skal dessuten ha vært oppført med et styremedlem som hadde gått bort åtte år tidligere.

Nordea oppgir at banken i 2009 iverksatte tiltak for å sikre at samlede beløp på kundenes konti ble rapportert til skattemyndighetene, og at banken ikke godtar skatteunndragelse.

 

Les også: DNB minnet kundene om skatteamnesti før avsløringer 

- Skandale at han ikke trekker seg 

 
Luxembourg fikk styre alene (DN+)

Lekkasjene som ryster verden  (DN+)

Hold deg oppdatert på DN Investor

 

Fått med deg dette?

- DNB er ulne i sine forklaringer
DNs kommentator Bård Bjerkholt mener DNB ikke har lykkes med å forklare hvorfor de har tilbudt kunder å søke tilflukt i et skatteparadis.
02:15
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.