Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Ektefellen til president Putins talsperson Dmitrij Peskov, Tatiana Navka, skal blant annet ha oppført et postkasseselskap på De britiske jomfruøyene. Foto: Fyodor Markusjevitsj
Ektefellen til president Putins talsperson Dmitrij Peskov, Tatiana Navka, skal blant annet ha oppført et postkasseselskap på De britiske jomfruøyene. Foto: Fyodor Markusjevitsj les mer

Panama-avsløringene

Milliardær­ektefeller i hardt vær

Ektefellene til vel­stående statsledere, politikere og finansmenn knyttes til Panama-lekkasjen om bruk av anonyme post­kasseselskaper i skatteparadiser.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Noen av kvinnene på advokatfirmaet Mossack Fonsecas klientliste

Ektefellene til et knippe statsledere, politikere og finansmenn fra hele verden trekkes inn i den omfattende dokumentlekkasjen knyttet til skatteparadiser og hemmelighold – omtalt som «Panama papers»:

Micaela Domecq Solis- Beaumon, ektefellen til EUs klimakommisjonær Miguel Arias Cañete.

Anna Sigurlaug Pálsdóttir, ektefellen til statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson.

Aserbajdsjans førstedame Mehriban Aliyev og døtrene Leyla Aliyeva og Arzu Aliyeva.

Mamadie Touré, enken etter Guineas tidligere militærdiktator Lansana Conté, som styrte det vestafrikanske landet med hard hånd i 24 år til sin død i 2008.

Tatiana Navka, ektefellen til Dmitrij Sergejevitsj Peskov, president Putins pressemann.

Kalpana Rawal, assisterende høyesterettsjustitiarius i Kenya. Hun og mannen brukte to selskaper på De britiske jomfruøyene til å kjøpe og selge millioneiendommer i London. Rawal sier ektemannen ga henne plass i styret uten at hun visste det, men bekrefter at selskapet eier eiendommer.

Jasmine Li, barnebarnet til Jia Qinglin, en av Kinas topper i kommunistpartiet. Hun ble eneaksjonær for et selskap på De britiske jomfruøyene allerede som tenåring. Overtok selskapet for én dollar. Hun har ikke besvart ICIJs henvendelser.

Toyin Saraki, konen til presidenten i senatet i Nigeria, er involvert i tre selskaper i skatteparadiser. Ett av dem ble brukt til å kjøpe en bolig i London til 8,8 millioner dollar. En advokat sier på vegne av ekteparet at verdiene er oppgitt og at andre påstander er politisk motiverte.

Vis mer
29 av de 500 milliardærene på Forbes’ liste over verdens rikeste mennesker står oppført med verdier i skatteparadiser. Det samme gjør 58 familiemedlemmer og nære venner av presidenter, konger og statsministre.

Opplysningene stammer fra 11,5 millioner dokumenter som er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har base i Panama. Undersøkelsene er gjennomført av International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), tyske Süddeutsche Zeitung og en rekke medier over hele verden, deriblant Aftenposten.

Statsministerfrue Anna Sigurlaug Pálsdóttir skal være eier av et skatteparadisselskap.
Blant ektefellene som nå kobles direkte til den globale lekkasjen, er konen til Aserbajdsjans president Ilham Alijev, Mehriban Aliyeva, og parets døtre Leyla Aliyeva og Arzu Aliyeva, skriver den britiske avisen The Guardian. Presidentfamilien bruker angivelig selskaper i Panama til å skjule eierinteresser i gullgruver og i eiendom i London, ifølge de lekkede dokumentene.

De moteinteresserte kvinnene står på kundelisten til den norske London-baserte designeren Kristian Aadnevik, som har vært gjest i presidentpalasset i hovedstaden Baku.

Mener det er svertekampanje

Andre kvinner som skal stå på klientlisten til Panama-registrerte Mossack Fonseca, er Tatiana Navka, den glamorøse ektefellen til president Vladimir Putins talsperson, Dmitrij Peskov. Den tidligere kunstløperen er blant annet olympisk mester, verdensmester og europamester i isdans.

Mamadie Touré, enken etter Guineas tidligere militærdiktator Lansana Conté, kontrollerte et skatteparadisselskap.
Navka skal blant annet ha oppført postkasseselskapet Carina Global Assets Ltd, som ble registrert på De britiske jomfruøyene i 2014. Hun var på det tidspunktet kjæreste med Peskov, og paret fikk en datter i august 2014. Navka hevder hun ikke har hatt noen kjennskap til selskapet, til tross for at en kopi av passet hennes skal være å finne i de lekkede dokumentene. Her kommer det frem at flere av Putins nærmeste venner har en rekke skatteparadisselskaper som har mottatt flere milliarder kroner i lån fra statlige russiske banker.

Et sentralt spørsmål i etterforskningen er om kretsen fungerer som stråmenn for presidenten, skriver Aftenposten. Peskov har avvist kritikken og mener lekkasjene er en storskilt svertekampanje mot Putin.

– Den tradisjonelle kvaliteten på undersøkende journalistikk er nå historie, i hvert fall i dette miljøet, har han sagt i en offisiell uttalelse.

På Island er statsminister David Gunnlaugsson og hans ektefelle Anna Sigurlaug Pálsdóttir i hardt vær. Paret kjøpte et selskap i skatteparadis for å investere en arv på rundt 80 millioner norske kroner. Senere solgte han sin andel i selskapet til konen for cirka en dollar. Tusenvis av islendinger demonstrerte mandag utenfor nasjonalforsamlingen med krav om Gunnlaugssons avgang, etter avsløringene om skatteparadisselskapet han ikke har oppgitt sine interesser i.

Klimafrue i paradis

Mamadie Touré, enken til Guineas tidligere militærdiktator Lansana Conté, blir også navngitt i dokumentene. Hun kontrollerte et selskap i skatteparadis samtidig som hun inngikk en omstridt millionavtale på vegne av sin avdøde mann. Touré har ikke besvart ICIJs gjentatte henvendelser.

En annen som er å finne i dokumentene, er Micaela Domecq Solis-Beaumon, ektefellen til EUs klimakommisjonær Miguel Arias Cañete. Hun kontrollerte et selskap i Panama samtidig som mannen hadde stort politisk ansvar i Spania og i EU. Hennes advokat sier verdiene er oppgitt til myndighetene og understreker at selskapet er inaktivt.

Les hele avisen.

Finans Skatteparadiser Panama-avsløringene
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.