I et intervju med Dagsavisen sier Joly at alle aktører som har vært involvert i opprettelsen av postkasseselskaper på Seychellene, må etterforskes, inkludert DNB.

– Den bør ta sikte på hovedpersonene, de rike som har opprettet selskapene, men også tilretteleggerne som banker og advokatfirmaer, sier Joly, som for tiden er nestleder i EUs spesialkommisjon for skatt.

Joly viser til at det er forbudt å medvirke til skatteunndragelse og skjule penger. Hun mener saken ikke dreier seg om hvorvidt DNB har opptrådt umoralsk eller ikke.

– Spørsmålet er om det er lovlig eller ulovlig. Derfor trenger vi etterforskning. For ofte har vi ikke etterforsket. Etter finanskrisen etterforsket vi bankene på Island, og 30 personer ble dømt. Det skjedde verken i USA, England eller Norge. Denne gangen må vi tørre å se på hele spekteret, sier hun.

– Ikke ulovlig

Så langt er det ikke kommet avsløringer som tyder på at DNB har gjort noe ulovlig i sin virksomhet i Luxembourg, hvor de hjalp kunder med å opprette selskaper i skatteparadiser.

– Det å opprette disse selskapene, 40 i alt, er sannsynligvis ikke i strid med noen internasjonale lover eller regler, har DNB-sjef Rune Bjerke sagt tidligere.

Over 11 millioner dokumenter er lekket fra advokatkontoret Mossack Fonseca. De inneholder blant annet opplysninger om nordmenn som har fått hjelp av DNBs datterselskap i Luxembourg til å opprette selskaper i skatteparadiset Seychellene, avslørte Aftenposten søndag.

Skatteetaten ser på saken

Det er allerede blitt klart skatteetaten og Finanstilsynet i Norge skal undersøke saken. Skatteetaten har bedt om innsyn i dokumentene.

– Saker som dette viser hvor viktig det er å prioritere internasjonalt samarbeid, utveksling av opplysninger og felles innsats mot skatteunndragelser, sa skattedirektør Hans Christian Holte mandag.

Han understreket at det ikke er forbudt å ha penger og virksomhet i utlandet, men ønsker likevel innsyn i dokumentene.

– Det vil alltid være navn på slike lister, som har ført beløpene i selvangivelsen slik de skal. Men det vi ser av økonomisk aktivitet over landegrenser og bruk av skatteparadis, øker risikoen for skatteunndragelser, sa Holte.

Politisk etterspill

Avsløringene blir også fulgt opp fra politisk hold. Næringsminister Monica Mæland (H) har bedt om en redegjørelse fra DNB om saken.

Samtidig har Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sendt et brev til finansminister Siv Jensen (Frp) om saken på initiativ fra Rasmus Hansson (MDG). De ber om svar på hvordan Finanstilsynet følger opp norske banker.

– Det er et veldig dårlig tegn at denne informasjonen kommer gjennom lekkasjer til mediene, og ikke fra Finanstilsynet og andre kontrollorganer som er etablert for å overvåke denne praksisen. Det viser at myndighetene ikke har kontroll, sier Hansson.

Komitéleder Martin Kolberg (Ap) sier komiteen ikke vil slippe denne saken med det første.

– Vi kommer til å drøfte den videre, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også:  Pressemelding sår tvil om Gunnlaugssons framtid


Advokatfirma hevder hackere står bak Panama-lekkasjen

Hold deg oppdatert på DN Investor