Vilkåret er at banken visste, eller burde ha skjønt, at selskapene hadde til hensikt å unndra skatt.

– Om det var sannsynlighetsovervekt for at stråselskapet ble opprettet for unndra skatt, kan DNB ha pådratt seg et foretaksansvar. Dersom bare en liten andel av kundene har unndratt skatt, kan det dreie seg om uaktsom medvirkning, noe som i så tilfelle ikke er straffbart, sier professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Alf Petter Høgberg, til avisa.

I nesten ti år organiserte DNB i Luxembourg postboksselskaper på Seychellene for kundene sine, ifølge Aftenposten.

Partner Christian Hambro i Advokatfirmaet Gram, Hambro og Garmann mener det ikke er opplagt hva som regnes som medvirkning ved unndragelse av skatt.

– En bank som hjelper til med å sette opp et selskap i en jurisdiksjon med hemmelighold, hvis det ikke foreligger noen saklig grunn til å benytte seg av et slikt arrangement annet enn å unngå skatt, vil etter omstendighetene kunne straffes for medvirkning, sier Hambro, som også er styreleder i Transparency International Norge.

Kommunikasjonsdirektør Even Westerveld i DNB ønsket torsdag ikke å kommentere juristenes uttalelser overfor Aftenposten.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: – Abbas' sønn har millioner i skatteparadisselskap