Det globale valutamarkedet på 5300 milliarder dollar per dag, avslutter en vanskelig uke, hvor volatiliteten nærmer seg det høyeste nivået siden 2011, skriver Bloomberg News, som fremholder at japanske yen først steg til sitt sterkeste nivå siden oktober 2014, for så å oppleve sitt største kursfall på en måned.

Yen har steget 2,5 prosent mot sine 16 viktigste valutaer denne uken, i en situasjon hvor aksjer og råvarer utvidet de verditapene de er påført tidligere i år, som følge av bekymring for at Kinas økonomi bremses opp.

Valutahandlere er blitt oppmuntret av tvil om at japanske myndigheter vil intervenere for å avgrense oppgangen i yen. Samtidig er etterspørselen etter euro blitt svekket som følge av den truende avstemningen om Storbritannias medlemskap i EU, mens dollar falt idet tradere reduserte sin satsing på høyere amerikanske renter, skriver nyhetstjenesten.

- Yen har tatt over fra Kina som motstykket til Federal Reserve's føringer - og euro er en reserve for yen - men den virkelige oppløsningen vil likevel kunne komme fra pund og Brexit-avstemningen. Det eneste sikre, er at usikkerheten råder, sier Sam Tuck, senior valutastrateg i ANZ Bank New Zealand i Auckland, til Bloomberg News.

JPMorgan Chase & Co-indeksen for måling av svingninger i G7-landenes valutaer, steg de fem dagene til og med torsdag til rett under sitt høyeste nivå siden desember 2011.

Indeksen lå, for første gang siden august i fjor, over en måling for valutaer i fremvoksende markeder.

Yen stanser fredag en fem dagers oppgang, etter at den japanske finansministeren Taro Atso sa at raske bevegelser, enten det er til opp- eller nedsiden, er uønskede.

Atso sa at bevegelser den seneste tiden har vært ensidige, og at tiltak vil komme når det oppstår behov for det.

DNB Markets skriver i sin morgenrapport at referatet fra den europeiske sentralbanks (ESB) rentemøte 10. mars tyder på at ESBs verktøykasse snart er tom.

«Oppsummert tyder referatet på at det vil kunne bli mer motstand mot nye tiltak, kanskje med unntak at en enda lavere innskuddsrente, men vi utelukker likevel ikke at ESB vil levere mer. I våre prognoser har vi tatt høyde for at innskuddsrenten på sikt vil bli satt ned til -0,5 prosent.

Kronen er fredag morgen om lag uendret mot euro, på 9,4220, sammenlignet med nivået da Oslo Børs stengte torsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med nesten en halv øre til 8,3255.

Euro er svekket til 1,1365 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1378 dollar ved stengetid i New York sent torsdag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet torsdag på 1,15 prosent, mot 1,17 prosent foregående handelsdag.

Følg markedene med DN Investor

Les også: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Uenighet i MDGs lederduo

Eksperter mener DNB kan ha brutt loven

Trøim gir gass i nytt styre

BMW med sin første ladbare luksus SUV
DN tester nye BMW X5 plugin hybrid
01:37
Publisert: