I en redegjørelse som Bjerke la fram mandag, kommer det fram at styret i DNBs datterselskap DNB Luxembourg visste om skatteparadis-satsingen i Seychellene.

Kilder i DNB bekrefter overfor VG at Turnes, som satt i styret i DNB Luxembourg fra 2005 til 2010 og var styreleder det siste året, visste om skatteparadis-satsingen.

DNB-sjef Bjerke har sagt at det gikk under radaren på «ledelsen, styret, intern- og eksternkontroll» at datterbanken DNB Luxembourg bisto kunder med å etablere 42 selskaper på Seychellene i årene 2006-2008, slik det har kommet fram i Aftenpostens avsløringer.

Bjerke har ikke vært tilgjengelig for kommentar overfor VG mandag kveld, og Turnes, som nå er konserndirektør for risikostyring i DNB, hadde ikke besvart VGs henvendelser. DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld viser overfor NTB til redegjørelsen Bjerke ga tidligere mandag.

Redegjørelse

I redegjørelsen Bjerke la fram, står det at administrasjonen i DNB Luxembourg laget en plan som blant annet åpnet for å legge til rette for at kunder kunne opprette selskaper i lavskattland. Planen ble behandlet av styret i DNB Luxembourg i 2005 og oppdaterte i 2006, ifølge redegjørelsen.

– I denne perioden var det flere planer som ble sendt til det daværende styret i DNB Luxembourg. Styrene i DNB Luxembourg har bestått av representanter for DNBs norske organisasjon i en årrekke, sa Bjerke på en pressekonferanse mandag.

Bruddstykker av strategi

– Når man i dag ser på disse styredokumentene, burde man, sett med dagens øyne, ha hatt grunnlag for å reise spørsmål eller kommentere dette på en slik måte at man kanskje hadde løftet det høyere opp. Men jeg tror man skal være klar over at dette ble lagt fram i flere presentasjoner som bruddstykker av en strategi, sa Bjerke.

Han la til at han er mest opptatt av å kartlegge fakta, få fram hva som skjedde og sørge for at svikt i systemer og kontrollrutiner blir rettet opp i.

– Det å sette i gang en heksejakt eller personjakt, synes jeg er mindre viktig enn å lære av de forholdene som gjorde at denne praksisen ble etablert, sa Bjerke på pressekonferansen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hold deg oppdatert på DN Investor