Neste uke braker nok en resultatsesong løs med gjødselprodusenten Yara som første tungvekter ut.

Så langt i år er hovedindeksen ned omlag seks prosent. Men det kan være mer dårlig nytt i vente, skal man tro markedsforventningene.

Vekstbrems

Ser man på analytikernes inntjeningsestimater, ventes en negativ årlig inntjeningsvekst på over 34 prosent i årets første tre måneder sammenlignet med samme periode ifjor, opplyser aksjestrateg Erik Fosland i Nordea.

- Det er tatt ned ganske betydelig, sier Fosland til DN.

Analytikerne priser nå selskapene i hovedindeksen til 13,7 ganger forventet inntjening de neste 12 månedene, som er godt over 10 års historisk snitt  på 11,2, påpeker strategen.

Samtidig overstiger selskapsverdiene de bokførte verdiene (Pris/Bok) med 1,31 ganger, som er godt under et 10 års historisk snitt på 1,75.

- De bokførte verdiene av egenkapitalen vil nok fortsatt bli skrevet ned ved rapportering slik at den «reelle» Pris/Bok er en del høyere. Det har vi sett før, sier Fosland.

- Ikke billig

Han mener at de bokførte verdiene innen olje- og oljeservice eksempelvis er for høye, og ventelig vil bli skrevet ned.

Det er heller ikke direkte billige aksjer på børsen samlet sett, ifølge strategen.

- Ser man på prisingen på Oslo Børs, som P/E, så er det ikke billig i det hele tatt. Skal indeksen trekkes videre opp, må resultatene komme opp, sier Fosland.

Han påpeker at mye av Oslo Børs er oljerelatert, som trekker ned inntjeningsforventningene.

Estimatene relaterer seg til første kvartal da oljeprisen var lavere enn den er i dag og den har vært før. Tirsdag handles nordsjøoljeprisen brent for levering i juni til ny årstopp på 43,30 dollar fatet.

- Oljeprisen må opp

Nå som oljeprisen har løftet seg fra lave 30 dollar kan situasjonen være en annen de neste kvartalene, mener Fosland, som viser til at oljerelaterte aksjer og estimater er svært følsomme for oljeprissvingningene.

- Spørsmålet er om man tror på høyere oljepris eller ikke. Vi tror at oljemarkedet balanserer i andre halvår. Kommer det da flere signaler på om at det blir produksjonsfrys, mindre produksjon i USA, tilbud og etterspørsel strammer seg litt til, da kommer den situasjonen nærmere, sier Nordea-strategen.

Les også: Oljeprisen til ny årsbeste før oljetoppmøte: - Det er ikke der slaget står

- Oljepriser på de nivåene vi så fra februar/starten av mars, det er ikke bærekraftig, oljeprisen må opp derfra, sier han.

Skuler

Sammen med kollega Erik Roland anbefaler han lønnsprogramvareselskapet Zalaris, fiskeselskapet Havfisk, Protector Forsikring, lavpriskjeden Europris, oppdrettsselskapet Marine Harvest og skips- og fartøyinvesteringsselskapet Ocean Yield.

Tiden kan imidlertid å bli moden for å se på nærmere på oljerelatert sektor, mener Fosland.

Investeringsdirektør Robert Næss, Nordea Investment Management.
Investeringsdirektør Robert Næss, Nordea Investment Management. (Foto: Per Ståle Bugjerde.)

- Vi begynner å skule den veien vi også, men må bare finne riktig inngangspunkt. Det er ikke så lett når man har så store svingninger, sier han.

Verre eller mer realistisk

Det amerikanske aluminiumskonsernet Alcoa steg markert etter å ha åpnet resultatsesongen bedre enn ventet  i USA mandag kveld.

Omsetningen skuffet imidlertid forventningene, og Alcoa nedjusterte vekstforventningene for flere markeder. Dermed falt aksjen enda kraftigere i etterbørshandelen.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management mener det er "det vanlige spillet", der selskapene har snakket ned forventningene i forkant, og tilsynelatende gjør det bedre enn ventet. Inntjeningen i første kvartal ventes ikke bli altfor god, sier han.

- I begynnelsen av året ventet man en global inntjeningsvekst på 8 prosent, mens nå venter man en vekst på én prosent. Det er to tolkninger av det; enten ser det ordentlig ille ut, og da er man nede på minus i slutten av året, eller så var markedet denne gang litt tidlig ute slik at det nå er kommet på realistisk nivå og man kan stole på tallene, sier Næss til DN.

Skifter markedssyn

Dette er noe man vil kunne få bekrefte nærmere når selskapene rapporterer, forklarer han. Næss har imidlertid vanskelig for å se veldig mange positive inntjeningsdrivere.

Forvaltningsteamet hans nedjusterte akkurat markedssynet etter å ha anbefalt overvekt siden midten av februar. Næss har tidligere varslet at tapene -og nedskrivningene vil øke.

- Kan man gjøre veddemål på at det blir bedre enn fryktet?

- Summerer vi inntjeningen, så har vi nok det verste foran oss. Men, det betyr ikke nødvendigvis at kursen, og aksjemarkedet, kommer til å bli påvirket så mye av det fordi mange av selskapene som kommer til å tape mye penger har veldig lav markedsverdi i dag, sier Nordea-forvalteren.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Økonomer: Snart kan det bli full stopp for norsk krone-effekt

Mæland vil vite «hvem som visste hva» i DNB

Asia i dag: «Verdens viktigste marked» snur

Statoil varsler produksjonsfall etter 2025
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Slik forklarer DNB-sjefen at Luxembourg-affæren kunne oppstå
- Det må ikke brukes som en unnskyldnig eller bortforklaring, men det er viktig å minne om dette...
01:34
Publisert: