Torsdag morgen gikk det ut melding om at Altor har kjøpt 25 prosent av Skandiabanken fra svenske Skandia for rundt 1,2 milliarder kroner. Oppkjøpsfondet Altor, som har sitt norske hovedkontor på Tjuvholmen i Oslo, er tidligere mest kjent for sitt eierskap i Helly Hansen, Lindorff og Ewos.

Det var derfor ikke helt naturlig at den neste store investeringen skulle bli en kvart nettbank med hovedkontor i Bergen.

- Ja, det er et nytt område for oss. Men det skjedde ikke plutselig. Vi har jobbet med det en stund. Dessuten har vi litt erfaring fra finans ettersom vi eier Carnegie som er store på kapitalforvaltning, sier partner og Norges-sjef Hugo Maurstad på telefon fra Hong Kong.

Skandiabanken gikk på børs 2. november 2015 etter at den svenske eieren, forsikringsselskapet Skandia, skilte ut den norske virksomheten. Aksjen ble priset til 46 kroner ved børsintroduksjonen, det samme som Altor betalte for de 26,6 millionene aksjene.

- Vurderte dere å kjøpe en andel ved børsnoteringen?

- Vi vurderte muligheten for å kjøpe dem på det tidspunktet, men følte, slik vi leste prosessen, at de ønsket å gå på børs, sier Maurstad og legger til at han ikke tror Altor ville klart å sikre seg 25 ved børsintroduksjonen.

Eksempelkunde

På de fem månedene som har gått siden børsnoteringen har Altors folk jobbet videre med saken på egenhånd.

- Vi har jobbet med å forstå caset og hva vi kan gjøre bedre. Sånn sett var det bedre å komme til nå.

- Og hva kan dere gjøre bedre?

- Det er et stort potensial for å øke produktpenetrasjonen. Skandiabanken kan vokse mer innenfor boliglån, billån, kredittkort og forbruksfinansiering.

Og ambisjonene er store:

- Innenfor det burde det være mulig å få Skandiabanken til å bli nummer tre i Norge etter DNB og Nordea på privatmarkedssiden, sier finansmannen, som også selv er kunde i banken Altor nå har tatt et stort jafs av.

- Skandiabanken har ekstremt fornøyde kunder. Jeg ble kunde første måneden banken åpnet. Jeg er fortsatt  kunde der. I tillegg til brukskonto har jeg langsiktig sparing, aksjefond, jeg har handlet aksjer gjennom dem, har boliglån der og livsforsikring, sier Altor-toppen som har ambisjoner om å gjøre flere av kundene litt likere seg selv.

Skandiabanken vs. Bank Norwegian

I motsetning til mange andre såkalte private equity-fond har ikke Altor noe krav fra sine investorer om å kun ta majoritetsposisjoner i selskaper. Målet er å tjene gode penger på investeringene i løpet av fem til syv år.

- En bank er som en hvillken som helst annen virksomhet. Det grunnleggende er å lage gode produkter og betjene kunder slik at de blir fornøyd. Vi har erfaring med merkevarebygging fra Helly Hansen og det vi gjør med Rossignol nå, sier Maurstad.

- Vi ser på dette som alle andre investeringer.  Vi kan sitte med minoritet. Vi gjorde det i Eltek, som vi solgte til Delta Electronics i Taiwan. Nå sitter vi med en tredel av seismikkselskapet Spectrum. Når vi sitter med en tredel eller mindre jobber vi med styret om hva som er riktig for selskapet.

Maurstad er fornøyd med prisingen. Spesielt når han sammenligner med hvordan markedet verdsetter Bank Norwegian som har vært hyppig omtalt i pressen den senere tiden. Prisen sett opp mot resultat (price/earnings) er under 10-gangeren og 1,1 ganger bokførte verdier, opplyser Maurstad.

- Det er ekstremt attraktivt. Bank Norwegian har en PE midt på 20-tallet og en pris/bok på nesten seks. Dette er et mye mer spennende utgangspunkt.

- Så det er fortsatt gode penger å tjene i bank?

- Ja, det tror jeg. Når rentenivået er så lavt som i dag så er ikke det optimalt, men makromessig er det mer oppside enn nedside. Sannsynligheten for ytterligere rentenedgang har en tendens til å stoppe når det begynner å gå ned mot null, ler han.

Styreplass

Altor vil nå gå i dialog med valgkomiteen med tanke på å få styreplass.

- Det er naturlig at vi kommer inn med ett medlem som representerer oss, men den diskusjonen tar vi med med valgkomiteen, og så er det generalforsmalingen som bestemmer. Skandiabanken har et godt sammensatt styre. Vi ser det naturlig at en fra oss kommer inn og så jobber vi sammen med dem, sier Maurstad.

Les også på DN:

- Glade for at Høyesterett ga Reitan medhold

DN-eier selger to selskaper

Vanskeligere å få lån i deler av landet

 

Se på DNtv:

- Det er det heftigste jeg har gjort
Se reaksjonene til Heidi Niss og Ane Fosseng da de nådde toppen av Storebjørn
01:35
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.