Høyere oljepris og Yara International-oppgang etter bedre enn ventede kvartalstall bidro til oppgang på Oslo Børs torsdag.

Flyselskapet Norwegian bidro til å tynge oppturen, der aksjen falt markert etter svakere resultater enn ventet.

Norwegian-smell

Norwegian-sjef Bjørn Kjos må se en cocktail  av svak krone, negative drivstoffeffekter, store leasingkostnader og fortsatt ekspansjon sette dype spor i Norwegians regnskaper i årets første tre måneder.

Les mer: Svakere enn ventet for Norwegian

Det bidrar også til at kostnaden per flydde setekilometer er på 0,43 kroner i kvartalet. Tross en nedgang fra 0,45 kroner i samme periode ifjor, ligger det et godt stykke unna målsetningen om 0,37 kroner i snitt for året.

Norwegian hadde negative valuta-og drivstoffeffekter på 528 millioner kroner i årets første tre måneder. Av dette er 409 millioner relatert til tap på arbeidskapital i utenlandsk valuta, fremgår det av kvartalsrapporten.

Norwegian hadde tilleggsinntekter på 138 kroner per reisende i først kvartal, opp fra 136 kroner i samme periode ifjor.

- Grunnen til at veksten i tilleggsinntekter ikke er høyere er at veksten i hovedsak kommer fra innenlands i Spania. Vi har ikke hatt så mye økning på langdistanse ennå, det er dette som vil drive tilleggsinntektene og det vil dere se senere, sa konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian under selskapets kvartalspresentasjon torsdag, ifølge TDN Finans.

Norwegian-aksjen endte ned 5,9 prosent.

Gjødselsprodusenten Yara spratt opp etter å ha lagt frem sine kvartalsresultater.

Selskapet fikk et resultat før skatt på 3.663 millioner kroner i første kvartal 2016, mot 1.294 millioner kroner i samme periode året før. Det var også bedre enn ventet, ifølge TDN Finans.

Les mer: Yara-sjefen: - Et utfordrende marked

Yara International endte opp 3,3 prosent torsdag. Analytiker Christian Kopfer i Nordea Markets mener den positive markedsreaksjonen handler mye om lave forventninger i forkant av rapporten.

- Det var en del negative analyser ute før fremleggelsen, og man må se oppgangen i lys av dette. Yara leverer tross et ganske utfordrende marked, og blir godt belønnet for det, sier Kopfer til TDN Finans.

Høyere oljepris

Brent 1. posisjon handles torsdag ettermiddag til 44,9 dollar fatet, mot en pris på om lag 43,3 dollar fatet da Oslo Børs stengte onsdag.

«Gårsdagens amerikanske lagertall har gitt et løft det siste halve døgnet etter at de kom inn på den positive siden av forventningene både når det gjaldt råoljebeholdninger, kapasitetsutnyttelsen i raffineriene og etterspørselen», skriver DNB Markets i en oppdatering torsdag.

Meglerhuset viser i tillegg til at oljeprisen ble ytterligere løftet av signalene fra Irak om et nytt møte mellom de viktigste eksportlandene allerede i løpet av mai.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,30 prosent til 599,06 poeng, omsatt for 4,349 milliarder kroner.

Følg markedet på DN Investor

Les også:  Fyller kassen mot oljesmellen etter stortap
Asia i dag: Nervøst råvarerally

Norwegian får Nav-kontrakt

Se DNtv:
Nordlys sett fra verdensrommet
Det ser allerede vakkert ut fra bakkenivå, men nordlyset er også et spektakulært skue når det filmes fra verdensrommet. Det er NASA som har lagt ut video av fenomenet i sammenheng med at de lanserer en ny tv-kanal som skal vise ekstra skarpe bilder.
00:42
Publisert:

Har du fått med deg denne? 
Vi har én ting å utsette på denne bilen
BMWs folkelige ladbare hybrid er her endelig, og den er et særdeles gunstig kjøp.
02:14
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»: - Når prisen er høy, så skal alle investere og de betaler hva som helst. Når prisen faller, vil ingen investere.

&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="byline"&gt;TDN Finans og Fredrick Chr. Ekeseth&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Norwegian" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:B%C3%B8rskommentar" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.