Internasjonale investorer har spekulert heftig i om Norske Skog vil klare å unngå mislighold. Investorer som veddet på at selskapet misligholder gjelden har kjøpt såkalte credit default swaps (CDS-er). Dette er instrumenter som gir kjøperen en utbetaling hvis gjelden ikke blir betjent som avtalt.

Mandag denne uken klarte ikke en komite organisert av organisasjonen Isda (International Swaps and Derivatives Association) å bli enige om en restrukturering av et obligsjonslån Norske Skog har gjort utgjør en "kreditthendelse".

Enstemmige

I dag møttes de igjen, og de femten stemmeberettigede komitémedlemmene har enstemmig kommet til at det har skjedd en kreditthendelse i Norske Skog.

Ifølge regelverket fra Isda kreves det 12 av femten stemmer for å avgjøre om det har skjedd en «kreditthendelse». Av de femten medlemmene representerer ti CDS-selgere og fem kjøpere.

Totalt er det utestående CDS-er eller kredittapsforsikring på 58 milliarder kroner i Norske Skog, brutto.

Netto er beløpet 277 millioner dollar, eller 2,3 milliarder kroner.

Les også: 58 milliarder i potten dnPlus

Selgeren av CDS-er må da betale kjøperen for å dekke tapet. Kjøper og selger har dermed motsatte interesser når det gjelder å svare på spørsmålet om Norske Skog har misligholdt sine forpliktelser eller ikke.

Hvem som har kjøpt eller solgt disse CDS-ene er hemmelig. Det er derfor ikke mulig å vite hvem som har spekulert i disse instrumentene.

– Jeg kan ikke kommentere spesifikke saker, men på generell basis vil alle CDS-kontraktene aktiveres selv hvis kreditthendelsen i utgangspunktet kun dreier seg om ett lån, sa pressekontakt Nick Sawyer i Isda til DN tidligere denne uken.

Det er Norske Skogs restrukturering av et tidligere milliardlån med forfall i 2017 som har gitt opphav til kranglingen. Obligasjonseierne ble gitt andeler i andre obligasjoner med forfall lenger frem i tid, og ble gitt anledning til å tegne aksjer.

Kredittvurderingsbyrået Standard & Poor’s skrev i en melding tidligere i april at det betraktet restruktureringen som en form for mislighold. Begrunnelsen var at Norske Skog mest sannsynlig ville gått konkurs uten restruktureringen og at obligasjonseierne fikk igjen mindre enn de var lovet.

Fikk henvendelse

Isda-komiteen tar slike saker til behandling etter at aktører med en interesse i saken retter en henvendelse. Han kan imidlertid ikke oppgi hvem som har henvendt seg om Norske Skog til Isda-komitéen.

Investeringsfondet Cyrus Capital og kjempefondet Blackstone var største eiere i to av Norske Skogs obligasjonslån, og kjøpte seg opp til å bli selskapets største aksjonærer. Cyrus Capital sitter også som representant for kjøper-siden i Isda-komiteen, mens Blackstone-selskapet GSO Capital Partners har sittet der tidligere.

Norske Skog blir ikke selv påvirket av beslutningen, og må ikke utbetale noen penger selv om komitéen har kommet til at selskapet har misligholdt gjelden sin i forhold til CDS-kontraktene.

 

LES OGSÅ OM:

Børskommentaren: DNBs pantesikkerhet i rigg ble plutselig en vits dnPlus

Hvorfor klarer noen tøffe studieløp: Magnus (23) gikk fra middelmådig til toppstudent dnPlus

Krangel i blant eiendomsnestorer: – Stigmatiserer en hel yrkesgruppe dnPlus

 

SE PÅ DNTV:

Tesla-Gründer Elon Musk blir målløs da han blir spurt om produksjonen kan flyttes til Norge: «Em...the... em...the, the, yeah he...»
Selv om norsk kraft skulle være renest i verden, har Elon Musk tydeligvis andre grunner til å tvile på om det er lurt å produsere elbil Norge.
00:45
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»: En finansthriller der 58 milliarder kroner står på spill.

&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;strong&gt;&lt;relation source="brightcove" sourceid="dnPlay_4855534170001" &gt;&lt;field name="title"&gt;Tesla-Gründer Elon Musk blir målløs da han blir spurt om produksjonen kan flyttes til Norge: «Em...the... em...the, the, yeah he...» &lt;/field&gt;&lt;field name="shortdescription"&gt;Selv om norsk kraft skulle være renest i verden, har Elon Musk tydeligvis andre grunner til å tvile på om det er lurt å produsere elbil Norge.&lt;/field&gt;&lt;/relation&gt;&lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="byline"/&gt;&lt;field name="paid"&gt;true&lt;/field&gt;&lt;field name="enablerefereraccess"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="w8deskable"&gt;true&lt;/field&gt;&lt;field name="w8issuepage"&gt;22&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Industri" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Norske_Skog" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.