Oljefondet fikk en avkastning på minus 0,6 prosent i årest første kvartal, viser rapporten som legges frem tirsdag klokken 12.

Oljefondets aksje- og renteportefølje klarte ikke å slå referanseindeksen, handlelisten med aksjer og obligasjoner som fondet måles mot. Tapet mot indeksen var på 0,18 prosentpoeng.

Aksjeporteføljen fikk en avkastning på -2,90 prosent, 0,21 prosentpoeng dårligere enn indeksen.

Obligasjonsporteføljen fikk en avkastning på 3,32 prosent, også dette var 0,21 prosentpoeng svakere enn referanseindeksen.

Eiendomsporteføljen fikk en avkastning på -1,29 prosent.

- De to første månedene  2016 var preget av høy markedsvolatilitet og bekymring for oppbremsing i Kina. Denne uroen avtok betraktelig i mars, sier Trond Grande, nestleder i Norges Bank Investment Management i en melding.

Oljefondets satsing på aksjer innen sektorene finans og materialer bidro til at fondet tapte mot markedet, iføge rapporten. Credit Suisse var trolig den enkeltinvesteringen som bidro mest i negativ retning.

Den positive obligasjonsavkastningen skyldes fallende renter, som da gir en kursgevinst på obligasjonene i porteføljen. Men Oljefondets portefølje inneholder obligasjoner med kortere løpetid, eller mer presist kortere durasjon, enn referanseindeksen, noe som gjør at kursoppgangen blir svakere enn for referanseindeksen.

 

Følg aksjemarkedet verden over på DNs nye markedssider. Gå inn på DN investor her!

 

Verdien av Oljefondet var ved årrsslutt 7475 milliarder kroner.  Økningen i verdien skyldes positiv avkastning og svekket norsk krone, slik at fondet, som er plassert i utenlandsk valuta, øker målt i norske kroner.

I første kvartal ble verdien av fondet redusert til 7079 milliarder kroner. Sturking av kronen bidro til å redusere verdien av fondet 286 milliarder kroner.

Uttak fra Oljefondet og belastning av forvaltningshonorar reduserte fondets verdi med 25 milliarder kroner.

 

Les også:

70 mister jobben i oljeserviceselskap

Lufthansa går for Tromsø  

Må DNB-sjef Rune Bjerke ha taket i hodet før han ser tapene? dnPlus  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.