Fredag kom meldingen om at bankene til kriserammede Seadrill gir selskapet mindre betalingsforlengelser på kredittfasiliteter som forfaller i år og neste år.

Reaksjonen i markedet lot ikke vente på seg. I løpet av kort tid var aksjen opp 16-17 prosent og var nest mest omsatt på Oslo Børs.

Men ikke alle markedsaktørene løftet armene i været og jublet.

- Dette er dårlige nyheter, ikke gode, sier rigganalytiker Harald Øyen i meglerhuset SEB.

- Markedet ser det annerledes og sender aksjen opp, men vi leser dette som dårlige nyheter, presiserer han.

Formaliteter

Seadrill la også frem sin årsrapport for 2015 fredag, og Øyen mener avtalen med bankene kun er en formalitet som er gjort for å unngå at Seadrill måtte skrive i årsrapporten at selskapet ikke kan møte sine finansielle forpliktelser.

- I teorien virker det som at bankene gir John Fredriksen og Seadrill mer tid, men disse endringene er formaliteter bare for å kunne lage en årsrapport. Hvis Seadrill ikke hadde gjort dette her, så hadde selskapet vært i brudd med lånebetingelsene, og man ville da ikke kunne lage en årsrapport uten at det eksplisitt står at selskapet ikke kan møte sine forpliktelser, sier han.

- I kjempetrøbbel

Øyen har salgsanbefaling på Seadrill-aksjen med kursmål på ti kroner. Han vurderer risikoen ved å investere i selskapet som høy.

- I sum går aksjen opp i dag ganske kraftig fordi markedet tolker dette som gode nyheter og at Seadrill har kjøpt seg mer tid. Men hvis du leser det som egentlig står der, fremkommer det at selskapet er i kjempetrøbbel, sier han.

Etter den voldsomme oppgangen på formiddagen, begynte Seadrill-aksjen å falle utover ettermiddagen, og endte dagen opp noe mer moderat, på +4,8 prosent. Øyen tolker dette som et tegn på at enkelte i markedet har begynt å ta innover seg realiteten han beskriver.

To steg

Seadrill karakteriserte grepene som nå tas som det første steget i en finansiell redingsaksjon. Riggselskapet har som et resultat av ekstremt høy gjeld og et riggmarked i fritt fall havnet i en prekær situasjon hvor det ikke finnes penger til å betjene store lånebetalinger som forfaller neste år.

Seadrills konsernsjef Per Wullf sier til nyhetsbyrået TDN Finans at det hele tiden har vært planen å gjennomføre en redingsplan i to faser, og at den andre fasen ventes fullført i senest i løpet av tredje kvartal, uten at han utdyper om hva det neste steget blir.

- Jeg kan si at jeg forventer at vi blir refinansiert i 2016, og jeg regner med vi senest i tredje kvartal vil være ferdig med det hele, sier Wullf.

- Lange netter

Wullf legger ikke skjul på at det dreier seg om selskapets overlevelse, samtidig som han understreker bankene har signalisert at de tror på Seadrills fremtid.

- Man må starte med bankene, og alle ønsker at Seadrill skal være der også i fremtiden, sier han.

-Det har vært lange netter, det skal ikke være noen hemmelighet. Det er mange som skal bli enige og mange som er eksponert, men nå går vi i gang med fase to i ro, avslutter Wullf.

Følg markedet på DN Investor

Les også:

- Arbeidsmarkedet er faktisk lyspunktet i Norge i dag  

Seadrill har tatt første steg i redningsplan  

Se DNtv:

Årets mest eksklusive cabriolet
I Mercedes-AMG S 63 cabriolet får du en voldsom motor med voldsom lyd til en voldsom pris.
02:04
Publisert:

Slik blir den nye terminalen på Gardermoen
Om et år kan du ankomme nye terminal nord på Gardermoen. Bygget preges av moderne arkitektur og nye tanker for hvordan samme terminalbygg kan brukes for både innenlands- og utenlandspassasjerer.
01:51
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.