Et driftsresultat på godt under to øre per omsatte krone. Det er fasiten for netthandelskonsernet til seriegründeren Einar Øgrey Brandsdal (40) like utenfor Kristiansand.

Men en saftig valutagevinst på 29 millioner kroner gjorde at resultat før skatt likevel ble den beste noen gang; ørlite bedre enn rekordåret 2014.

Sliter med auksjoner

Med innkjøp i dollar og euro og inntektene i norske kroner, ville konsernets regnskaper sett veldig annerledes ut uten valutasikring.

– Da hadde resultatet vært mer enn halvert, sier Øgrey Brandsdal og skryter uhemmet av økonomisjef Kolbjørn Ertzeid (37).

– Men selve driften er ikke så mye å skryte av, da?

– Det kan du si, men i motsetning til mange av våre konkurrenter, som legger inn valutapostene i varekostnaden, har vi ført det i finansregnskapet. Det er resultat før skatt som er det viktige nøkkeltallet, mener Ertzeid som i tillegg til fjorårets valutagevinst også kan notere at konsernet ved inngangen til 2016 hadde urealiserte valutagevinster på 18 millioner kroner.

Øgrey Brandsdal sliter aller mest med det som var utgangspunktet for konsernet han har bygget opp; nemlig auksjonsnettstedet Netthandelen.no der alle varene selges uten minstepris. Så sent som i 2012 omsatte dette selskapet for over 440 millioner kroner. Ifjor sank omsetningen til 280 millioner.

– Vi er nødt til å se nærmere på hva vi gjør med det selskapet fremover. Med så mange nye nettbutikker som har poppet opp overalt, tror jeg rett og slett at folk flest ikke gidder ta seg tid til å vente på om de får tilslaget på for eksempel seks melkeglass. De vil heller kjøpe varene til faste priser. Se på giganten Ebay. Det er ikke lenge siden 90 prosent av alt der ble auksjonert bort. Nå er det kanskje ti prosent mens resten selges til faste priser, sier Brandsdal.

– Så fremover vil vi satse videre på nettbutikker med faste priser og på auksjoner av varer med høyere verdi enn melkeglass, sier han.

Sminket seg for 262 millioner

Men om auksjonsselskapet går dårlig, har Brandsdal virkelig funnet en gullgruve i salg av sminke, shampo og andre skjønnhetspleieprodukter i selskapet BliVakker som i flere år har havnet på DNs gaselleliste. Ifjor passerte omsetningen 262 millioner kroner med et resultat før skatt på 32 millioner. BliVakker har også gjort at Øgrey Brandsdal har etablert tilsvarende nettbutikker under navnet Cocopanda i Danmark, Sverige og Finland.

Og klesmerket Brandsdal of Norway har gått fra å kun selges på Netthandelen-auksjonene til å bli egen nettbutikk.

– BliVakker og Cocopanda skal omsette for over 500 millioner kroner i år, sier Brandsdal selvsikkert og legger til at etableringen av de mange nettbutikkene også gjør at konsernet hans nå skifter navn fra Netthandelen Holding til Brandsdal Group.

Øgrey Brandsdal var en av de argeste motstanderne av at regjeringen økte beløpsgrensen for moms- og avgiftsfri import fra 200 til 350 kroner per forsendelse. Han truet med å flagge ut hele konsernet med over 110 årsverk på Sørlandet.

– Foreløpig har det ikke gått så ille som vi fryktet. Men det er mye takket være den svake norske krona. Jeg mener fortsatt det er helt absurd at det skal være moms- og avgiftsfritt å kjøpe varer for 350 kroner utenlands, mens alle kjøp i innenlandske nettbutikker uansett beløp skal momses, sier han.

– Men du har lagt utflaggings­planene på is?

– Ja, vi blir her. Og vi investerer nå i et helt nytt bygg til 100 millioner kroner like i nærheten gjennom mitt selskap Brandsdal Eiendom. Det blir på 13.000 kvadratmeter med alle kontorene på samme flate. Det gleder vi oss veldig til å flytte inn i neste sommer.

Les også:

Graviditet kan gi «karriereboost»

Fight Club jr. magasinetPlus  (DN+)

Hør DNs podkast

Advokater som snubler over på andre siden av loven, sprekker i Norwegian-lakken og hvilken diagnose skal vi stille på den norske pasienten?

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

Har du fått med deg denne?

Her har de aldri har lagd mer bunadssølv enn nå
Mens mange bedrifter på Vestlandet sier opp folk har familiebedriften Sylvsmidja på Voss ansatt flere nye gullsmeder det siste året. Også de nye nordmennene i Oslo har begynt å gå med bunad, forteller sølvsmed Trond Johansen.
01:31
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.