Per Olaf Lundteigen (Sp) krevde å få oppgitt navnet på den som varslet om Vimpelcom-bestikkelsene i Usbekistan i 2011.

Da Vimpelcom i 2011 betalte 30 millioner dollar til et postboksselskap i Gibraltar var det én person utleid fra Telenor til Vimpelcom som slo alarm. Han varslet konsernsjef Jo Lunder, Telenors tre styremedlemmer samt juridisk direktør Pål Wien Espen og finansdirektør Richard Aa.

Han har fått mye ros for varslingene, men navnet hans har så langt ikke vært offentlig nevnt.

Det kunne det blitt en brå slutt på i dagens høring i Stortingets kontroll- og konstituasjonskomité.

- Hva er navnet?

- Hva er navnet på varsleren, spure Per Olaf Lundteigen (Sp) tidligere konsernsjef i Vimpelcom, Jo Lunder.

Lunders advokat Cato Schiøtz virket overrasket av spørsmålet.

- Det er ikke taushetsbelagt, men det er ikke en offentlig person, så vi har ikke nevnt det. Ønsker komiteen å vite dette? sa han.

- Nytt høydepunkt

Komitémedlem Michael Tetzschner (H) advarte Lundteigen mot å presse mer for å få ut navnet.

– Det ville ikke være noe nytt høydepunkt i komiteens ærerike virksomhet om vi skulle presse frem dette navnet nå, sa Tetzschner, som dryppende av ironi ba Lundteigen heller stille spørsmålet på gaten.

– Vi vil ikke gjøre noe som kan skade etterforskningen, svarte Lunder og hans advokat Cato Schiøtz, men skyndte seg å legge til at de vil oppgi navnet dersom det er greit for Økokrim.

- Ønsker ikke svaret

Deretter sa komitéleder Martin Kolberg:

- Vi ønsker ikke det svaret.

 

I 2011 ble Lunder selv kontaktet av personen, en Telenor-ansatt som var utlånt til Vimpelcom, som først meldte fra om mulig korrupsjon i forbindelse med kjøpet av telelisenser i Usbekistan.

Da Lunder sluttet i Vimpelcom i april 2015, hadde han gjennom 15 år hatt sentrale posisjoner i selskapet, som styremedlem, styreleder og toppsjef.

Lunder fikk kort tid senere en nyopprettet jobb som konsernsjef i Fredriksen-gruppen. Hans karriere hos John Fredriksen ble imidlertid meget kort: 4. november ifjor ble Lunder siktet av Økokrim for korrupsjon og pågrepet på Gardermoen.

Les mer: Siktet for kjøp av Wikipedia-avskrift

Lunder ble da permittert og sluttet senere i Fredriksen-systemet.

Da Vimpelcom i februar 2016 innrømmet å ha betalt store beløp i bestikkelser i Usbekistan, mente Lunders forsvarer at rettsdokumentene for forliket i realiteten var "en frifinnelse av Jo Lunder".

Lunder uttalte senere til DN at «det vil uansett, for alle bedrifter, være vanskelig å ha tilfredsstillende kontroll når systemene bevisst omgås, manipuleres og ikke følges av egne ledende ansatte»,.

Følg direktesendingen her.

 

Les mer: Mener han ble manipulert dnPlus

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Asia i dag: Alibaba under etterforskning

Ingen streik i staten

Telenor-saken: Usikker på om det er lov å gjøre feil  (DN+)

 

Hørt denne?

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.