– Jeg skal ikke si det er godt å være tilbake men greit å være tilbake så vi kan få oppklart noen misforståelser, innledet tidligere styreleder i Telenor Svein Aaser da han startet sin forklaring til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fredag ettermiddag.

Deretter gikk han gjennom alle verv og posisjoner han har hatt gjennom 40 år i næringslivet, alt oppsummert med at han hele tiden har hatt stor glede av å jobbe tett og nært sammen med det politiske Norge.

– Så nå er det med ufattelig bestyrtelse jeg opplever å bli beskyldt for å holde tilbake informasjon, sa Aaser, mens han viftet med et eksemplar av Dagens Næringsliv.

- Løgner

– Jeg blir kalt løgner. Det er en helt ny hverdag i det politiske Norge. Og en påstand jeg sterkt vil ta avstand fra, sa han.

Aaser trakk seg som styreleder med umiddelbar virkning i oktober ifjor, etter at næringsminister Monica Mæland (H) mottok ny informasjon om varsler om mulig korrupsjon i Vimpelcom, som hun mente hun burde ha fått på et tidligere tidspunkt.

Avviste beskyldning

I høringen avviste Martin Kolberg at han hadde beskyldt Telenor for korrupsjon.

- Det er ingen av komiteens medlemmer som har sagt at ansatte Telenor har vært skyldige i korrupsjon, sa Kolberg blant annet.

Aaser fortalte hvordan informasjonen om varselet som felte ham som styreleder ble håndtert - at selskapet fikk en vurdering av advokatseslkapet Hjort, som konkluderte med at norsk lov ikke var brutt, og at dette var en lettelse.

- Vurderingen fra Hjort var at det ikke var funnet brudd på norsk lov, og det gjorde nok at det ikke ble sett dybden av saken, sier Aaser.

Lettelse

Han sier denne vurderingen også gjorde at han mente det ikke var nødvendig å varsle statsråden.

- Styret var lettet og glad over at det ikke forelå noe lovbrudd. Hadde vi fått signaler om at noe slik var tilfelle fra Hjort-rapporten, så hadde vi handlet helt annerledes, det kan jeg garantere.

- Vi konsentrerte oss om andre ting fordi det ikke var noe lovbrudd. Men straks vi så at situasjonen var  annerledes så varslet vi statsråden med en gang.

- Statsråden har mange ting på tapetet. Vi følte ikke på daværende tidspunkt at dette var en sak, sa Aaser i høringen.

Den konklusjonen ble imidlertid endret da Sigve Brekke tok over som konsernsjef og skulle vurdere eierskapet i Vimpelcom.

- Vi fikk tilbekemelding om at det var to bekyrmingssaker, en fra et styrereferat i 2005 som var bekymringsfullt, og at saken fra 2011 ikke hadde utviklet seg som varlseren hadde tenkt. Da sa styret at dette måtte vi som vanlig varsle statsråden om, sier Aaser.

Klinsj med Kolberg

– Du skal vite at komiteen forstår ditt engasjement og din irritasjon over påstandene om at du har holdt tilbake informasjon. Men Aaser, la oss nå snakke veldig ordentlig, sa Kolberg.

Kolberg minnet deretter om at Aaser ikke ga all informasjon om Vimpelcom-saken sist gang han var i høring i samme komité og om samme sak.

– Da denne saken gikk i stortingssalen, da visste du at vi ikke hadde den hele og fulle informasjon. Og det må du jo ta inn over deg er veldig alvorlig. Dette skjedde dessuten til tross for at du i forrige høring sa at du ville legge taushetsplikten til side, sa Kolberg.

 

Ekstra alvorlig

Han la til at Aaser har gjort en stor samfunnsinnsats og generelt nyter stor tillit.

– Og da blir det ekstra alvorlig at du gir opplysninger som ikke er tilstrekkelig, sa Kolberg.

En harmdirrende Aaser svarte med å slå tvil om Kolbergs historiekunnskaper.

– Jeg tror Kolberg må være litt tydeligere i hukommelsen sin. Jeg sa at jeg ikke hadde taushetsplikt. Det står i referatet, og det bør du huske, sa Aaser.

Han la til at han ikke gikk videre med «2011-saken» (varsling om korrupsjon, red.anm.) fordi han mente den var håndtert riktig.

– Derfor vil jeg sterkt ta avstand fra din påstand, sa Aaser.

I sin oppsummering kom han med følgende uttalelse om hvordan han opplever situasjonen.

- Dette er en alvorlig sak, det er ikke den siste saken i korrupsjonsarbeidet.Der må vi alle stå på for fullt. Det er sjelden jeg føler meg slik at man blir skutt som pianist, sa Aaser.

 

Følg direktesendingen her.

 

Les mer: Kaos da Lundteigen ville blåse Vimpelcom-varsleren

Lunder: - En katastrofe for meg

Mener han ble manipulert dnPlus

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Asia i dag: Alibaba under etterforskning

Ingen streik i staten

Telenor-saken: Usikker på om det er lov å gjøre feil  (DN+)

 

Hørt denne?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.