- Det er alvorlig og helt uakseptabelt at et selskap der Telenor har en betydelig eierandel begår korrupsjon, åpnet konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke i sin forklaring til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fredag ettermiddag.

Han var klar på at dette kunne vært håndtert bedre, selv om forholdene har vært vanskelige.

- Selv om det har vært et krevende partnerskap mener jeg vi kunne fulgt opp dette på en bedre måte, sier han, med henvising til majoritetseieren, LetterOne, og deres hovedeier, den russiske oligarken Mikhail Fridman.

Ikke godt nok håndtert

Brekke ga honnør til den Telenor-ansatte som på utlån i Vimpelcom varslet om det som viste seg å være korrupsjon i Usbekistan.

- Telenor lyktes ikke i å håndtere denne meldingen slik vi kunne forvente, sier han.

To sentrale ledere i Telenor ble informert av varsleren, og ba ham ta det opp med ledelsen i Vimpelcom. Tre Telenor-oppnevnte styremedlemmer i Vimpelcom ble også varslet, men informasjon om styrets behandling regnes som konfidensiell. Oppsettet har ført til en komplisert situasjon der tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas har sagt han må skillle mellom hva han visste som styremedlem i Vimpelcom og hva han visste som aksjonær. Dette ble i høringen omtalt som en "kinesisk mur".

- Vi var gjennom en serie rettsprosesser, og det var nødvendig med strengt regelverk for kommunikasjon, ellers ville våre represantanter risikert erstatningsansvar, sa tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i sin forklaring tidlgiere på dagen.

Avgått styreleder Svein Aaser mente selskapet var kommet opp i en umulig situasjon, og at Vimpelcom-erfaringen demonstrerte at Telenor ikke kunne være aksjonær i selskaper de ikke kontrollerer.

- Er det mulig for et børsnotert selskap å eie en minoritetsandel i et annet børsnotert selskap og gjøre det på en tilfredsstilende måte? Svaret er nei. At informsajon fra selskapet (der man er deleier, red. anm.) ikke kommer opp i ledelsen, det er ikke levelig, sa Aaser, som forklarte seg sammen med Baksaas.

Han påpeker at Telenor prøvde å kjøpe seg opp, men ble hindret av den største aksjonæren.

Skal ikke være et hinder

Nå mener Brekke at slike situasjoner skal unngås i fremtiden.

- I fremtiden vil vi ikke at taushetsplikt skal være til hinder for at Telenor agerer på mistanker eller varsler om korruspjon eller andre kriminelle handlinger.

Dette reagerte komitéleder Martin Kolberg på.

- Baksaas og Aaser sier de har kommet i denne situasjonen fordi det er kinesiske vegger mellom det å være styremedlem i Vimpelcom og ansatt i Telenor. Dette er adskilt. Det skal vi nå legge helt til side? Er det rett oppfattet?

Brekke ville svare på to måter.

– Vimpelcom er en særdeles krevende situasjon, som registrert i Bermuda med en  annen lovgiving enn i andre land. Vi kan ikke sitte som mindretallsaksjonær bundet av den typen lovgiving. Det er ikke en situasjon vil ønsker å sette oss i.

Hans andre svar lød slik.

- Det er ingenting som skal hindre at informasjon om korrupsjon skal nå opp til meg, sier han.

Kolberg mente dette motsier det tidligere ledelse har sagt.

- Vi har fått høre at her er det en juridisk skanse som det ikke er mulig å gjøre noe med. Så sier du at det kan man. Jeg registrerer dette og tar det til tung etterretning, sier Kolberg

 

Følg direktesendingen her.

 

Les mer: Mener han ble manipulert dnPlus

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Asia i dag: Alibaba under etterforskning

Ingen streik i staten

Telenor-saken: Usikker på om det er lov å gjøre feil  (DN+)

 

Hørt denne?

- Anbefalt av DNtv:

Tredemølla hjelper deg ikke i høyfjellet
Tormod Granheim har snart besteget alle Alpe-fjell over 2000 meter. Grunnlaget for god høyfjellsform kan legges i nærmeste oppoverbakke.
02:14
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.