Den årlige Equilar 200-listen over de best betalte toppsjefene i USA er nå publisert i New York Times. Den viser at «konkurransedyktig lønn» i dette sjiktet er ganske romslig, for snittlønnen er oppe i 160 millioner norske kroner – knapt 20 millioner dollar.

Helt på topp finner vi Dara Khosrowshahi i Expedia, som tidoblet lønnen sin takket være en saftig opsjonsgevinst. Denne utgjorde 90 millioner dollar av hans totale pakke på 94,6 millioner dollar.

Les også: Lederlønn – igjen dnPlus

Den største «taperen»

Dette er imidlertid ikke spesielt høyt for topplasseringen på denne listen, som normalt har noen over 100 millioner dollar. I 2014 fikk David M. Zaslav en monsterutbetaling på 156,1 millioner dollar, mens han i år måtte klare seg med 32,4 millioner. Han er toppsjef i Dicovery Communications, som eier TV-Norge. Han er dermed den største «taperen» på årets liste, fulgt av Liberty Medias Gregory B. Maffei som falt fra 74 millioner dollar til 26,9 millioner dollar.

Hele 49 av personene på listen gikk faktisk ned i totallønn. Det betyr ikke at de har fått lønnskutt, men at de har fått dårligere uttelling på aksjer, opsjoner eller bonuser. Disse har trolig også bidratt til å trekke snittlønnen noe ned for de 200 på listen, fra 22,6 millioner dollar i 2014 til 19,3 millioner dollar i 2015. Nedgangen ser imidlertid ut til å gjelde de aller høyeste betalingene, for lønnen man må ha for å komme som nummer 100 på listen fortsatte å øke med 5 prosent, og er opp 21 prosent siden 2013.

Kommentar: Lederlønn – igjen dnPlus

Fra én dollar til...

En person som faktisk skrudde ned lønnen sin var tidligere Oracle-sjef Larry Ellison. Inspirert av Apple-sjefen Steve Jobs skrudde han ned lønnen sin til én dollar per år. Nå deles jobben hans av Mark Hurd og Safra A. Catz. At de deler jobben betyr imidlertid ikke at de får halv lønn, for begge ligger på topp-5 listen, med 53,2 millioner dollar. Av dette er en knapp million lønn, mens resten er aksjer og opsjoner. Begge har lik lønn, så på dette punktet er det likhet mellom kjønnene.

De summene ville for øvrig knapt vært synlige på formuen til Ellison, som av Forbes regnes som verdens 7. rikeste mann, med formue på 49,4 milliarder dollar. Han grunnla Oracle og er fremdeles styreformann.

Finanssektoren og teknologiselskapene er begge svært godt representert på listen, men det er teknologiselskapene som er best representert helt på toppen.

De ti best betalte toppsjefene i USA:

 

Kilde: Equilar 200/New York Times. Hentet inn fra selskaper med over en milliard dollar i omsetning som har  rapportert.

Se hele listen, med oppdeling i lønn, bonus, opsjoner og andre goder på New York Times.

Les også:

Én av tre lastebiler er norskregistrert

Sveiper bort kid-nummeret dnPlus   (+)

- Anbefalt av DNtv:

Han er Statoils Petter Smart
Hjemme i garasjen i Sola snekrer fagleder Kjell Einar Ellingsen sammen revolusjonerende undervannsutstyr ved hjelp av ølkasser, kryssfinér, kobberrør, barneleker og duppedingser fra Biltema.
00:50
Publisert:

Dette er de vanligste løpefeilene
Fysioterapeut Ola Høva viser hvordan du bør løpe og hva som er en dårlig løpeteknikk.
03:18
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.