Den internettbaserte valutaen bitcoin nådde mandag sin høyeste verdi siden sommeren 2014, etter en oppgang på nær 30 prosent siden slutten av mai.

En bitcoin handles nå for oppunder 584 dollar, omtrent 4.800 kroner, etter å ha stabilisert seg noe i løpet av mandagen. Det gjør at den totale verdien på alle bitcoin i omløp har oversteget 66 milliarder kroner.

Det spesielle med den plutselige oppgangen er at tilsynelatende ingen har funnet en forklaring på hvorfor.

Det ledende Bitcoin-nettstedet Coindesk kunne ikke finne noen konkret grunn til oppgangen. Ifølge toppsjefen i et selskap som trader bitcoin, var det «ingen klare fundamentalforhold eller utløsende faktorer for denne oppgangen», skriver nettstedet.

Ulike teorier

Nyhetsnettstedet Quartz skriver også at ingen så langt har funnet en logisk forklaring på oppgangen, men viser blant annet til en teori om at økt handelsvolum og etterspørsel i Kina er hovedårsaken.

Ifølge Coindesk har andelen bitcoin handlet i Kina økt fra 80 til 95 prosent på et år.  Til nettstedet sier toppsjefen for en av Kinas største Bitcoin-markedsplasser at frykten for en devaluert kinesisk valuta kan har ført til økt etterspørsel etter Bitcoin.

Andre hevder at fremveksten av en konkurrerende nettvaluta, kalt Ether, er grunnen. Det er fordi Bitcoin er det betalingsmiddelet som oftest brukes til å kjøpe Ether. Men begge disse teoriene er det sådd tvil om i Bitcoin-miljøer verden over.

Mystisk nett-valuta

Bitcoin har vært gjenstand for kontroverser og mystikk helt siden betalingsmiddelet fikk internasjonal oppmerksomhet i 2012 og 2013.

Det er usikkert hvem som står bak bitcoin.

Kryptovalutaen ble laget av en person som kalte seg selv «Satoshi Nakamoto», og ble først gjort kjent da personen som står bak la ut en tekst som beskrev den digitale valutaen i 2008.

Siden har journalister og bitcoinentusiaster lenge spekulert hvem som står bak pseudonymet «Satoshi Nakamoto», og i desember kom magasinene Wired og Gizmodo frem til at den australske næringslivs- og it-mannen Craig Wright (45) sto bak.

Han valgte senere å stå frem som bitcoinskaperen, og har i intervjuer med BBC, The Economist og GQ gjør han rede for hvordan han skal ha laget bitcoin og hvorfor han nå står frem. Det er fortsatt flere som sår tvil rundt Wright - og hvorvidt han faktisk er personen bak «Satoshi Nakamoto».

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Derfor bør du selge i dag

Dette kan prege markedene fremover: - Ser for meg at det kan bli turbulens  

Tre grunner til at oljeprisen kan nå 70 dollar fatet

Norge faller på viktig rangering etter oljeprisfallet  

Fikk milliarder etter plattformfiasko dnPlus  (DN+)

– Skal holde på med Orkla til jeg dør dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Han er Statoils Petter Smart
Hjemme i garasjen i Sola snekrer fagleder Kjell Einar Ellingsen sammen revolusjonerende undervannsutstyr ved hjelp av ølkasser, kryssfinér, kobberrør, barneleker og duppedingser fra Biltema.
00:50
Publisert:

Norsk kvinne er den internasjonale hjelpearbeideren som har vært lengst i Syria
WHO-topp Elizabeth Hoff sover alltid dårlig etter å ha møtt de syriske barna på brannskadeavdelingen i Damaskus. NB: Sterke bilder.
01:30
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.