Siden 2014 har oljeprisene mer enn halvert seg. Det har ført till store kutt i investeringer, aktivitetsnivå og bemanning i oljebransjen.

Effektene har også smittet over til eiendomsbransjen, men har stort begrenset seg til de tyngste oljemiljøene på Vest- og Sørlandet, særlig i Stavanger og Kristiansand.

- Det har egentlig har vært påfallende lite effekt fra oljeprisfallet på resten av norsk økonomi. Ja, det har rammet noen oljeavhengige byer langs kysten som Stavanger, men resten av økonomien har egentlig gått som den skal gå, sier meglerhuset Swedbanks sjefstrateg Peter Hermanrud i forbindelse med DNs næringseiendomskonferanse tirsdag.

Tikker opp

Hermanrud drister seg derfor til påstanden om at ting rett og slett ikke ser ut til å bli verre, men at eiendomseiere kan se mot bedre tider fremover.

- Jeg synes det er vanskelig å tro at det blir så ille når det har gått såpass lang tid og det fortsatt ikke har blitt så ille, sier han, og tilføyer:

- Faktisk ser vi at ting igjen tikker opp. På marginen blir det færre ledige stillinger.

Få risikoelementer

Swedbank-strategens hovedbekymring for Norges økonomi er er husholdningenes høye gjeldsgrad, ettersom det gjør folk langt mer sensitive til et mulig fall i boligprisene enn man var for relativt få år siden.

- Gjeldsgraden ligger alltid over oss og skygger. Så det er en viss risiko for at det kan komme en smell. Men det er ikke noe som ligger rett rundt hjørnet, for å si det mildt, sier han.

Den "ukomfortable ubalansen" som den høye gjeldsgraden utgjør er imidlertid en av få risikoelementer som Hermanrud ser fremover.

Jevnt over er Hermanrud derfor positiv til eiendomsbransjen, særlig i Oslo, på mellomlang sikt.

- Det er mye jeg er litt skeptisk til for tiden, men kontoreiendom i Oslo er faktisk et lyspunkt, understreker han.

Sjefstrategens argument baserer seg på at det ventes sysselsettingsvekst i både Oslo og Akershus fremover. Det blir altså flere arbeidsplasser samtidig som det ikke bygges kontorer.

- Da blir det færre ledige kontorer, og da skal leieprisene begynne å øke. Jeg forventer en vekst i leieprisene i Oslo-området på 10-15 prosent det neste halvannet året, avslutter Hermanrud.

 

Les saker fra DNs ekspertpanel for næringseiendom tirsdag (DN+):

Regner med halvering dnPlus  

Øst iferd med å ta igjen vest dnPlus

Oljenedturen fortsetter dnPlus  

Følg markedet på DN Investor

Les også:

Asia i dag: Nektet innreise – nå har han «spesielt vennskap» med Obama

  Oljebransjen vil ha hjelp til å unngå bunnen

Dette preger oljemarkedet i dag

Raider norske småbryggerier  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Brexit på to minutter
23. juni skal britene avgjøre om de skal gå ut av EU eller bli værende.
02:00
Publisert: