- BP kontaktet oss for cirka to uker siden og sa at nå var toget i ferd med å gå fra perrongen; vi har fått et bud, hvis dere ønsker å se på dette igjen så er dere velkommen til det, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen til Dagens Næringsliv.

Dialogen med BP startet allerede for elleve år siden, men man kom i kke i mål den gangen, forklarer Aker-toppen. Selskapene har siden lært hverandre godt å kjenne, påpeker han.

- Heldigvis så tar hverken Kjell Inge eller jeg toget til London, vi flyr. Så vi var i London i løpet av timer, og her er vi dag, sier Eriksen.

Bytteforhold

Et kraftig endret oljemarked danner bakteppet for dagens transaksjon.

Mens høye oljepriser har drevet oljeselskapene til å lete og produsere det remmer har kunnet tåle, har stikkordene de siste årene vært avtakende produksjon blant de tradisjonelle oljegigantene, økt konkurranse fra skiferolje, overkapasitet og investeringsbrems.

Eriksen vil ikke utdype om avstanden for elleve år side skyldtes pris. Han erkjenner likevel at slike samtaler i stor grad dreier seg om bytteforhold.

- Når man gjør en sammenslåing som dette er det det relative prisforholdet som er avgjørende og ikke det nominelle verdiforholdet. Derfor så derfor spiller det i bunn og grunn liten rolle om oljeprisen er høy eller lav, sålenge man bruker de samme forutsetningene for verdsettingen på begge sider og sålenge en har åpenhet for å justere for bytteforholdet ut i fra verdiene på eiendelene som hver part bringer inn, sier Aker-sjefen.

Aker vil eie 40 prosent av det sammenslåtte selskapet, mens BP vil eie 30 prosent, i likhet med øvrige Det norske-aksjonærer.

- Det har vært en profesjonell og veldig effektiv forhandling med BP rundt dette, sier han.

Oppkjøpsmaskin

Både Eriksen, BP-sjef Bod Dudley og Det norske-sjef Karl-Johnny Hersvik var tydelig på amibsjonene under fredagens pressekonferanse.;

Aker BP vil bli en oppkjøpsmaskin som skal lede konsolideringen på norsk sokkel.

Og det skal ikke stå på penger.

- Jeg kan si med stor trygghet at Aker BP vil ha den finansielle fleksibiliteten, sier Hersvik.

Målsetningen er å løfte dagens produksjon på 60.000 fat oljeekvivalenter per dag for Det norske (2015) og 62.000 fat per dag for BPs norske virksomhet til en produksjon på over 250.000 fat per dag i 2023.

Eriksen, som passende hadde lagt en detaljert oversikt over samtlige aktører inn i dagens presentasjon, vil imidlertid ikke blinke ut noen kandidater.

- Det vet jeg ikke, og hadde jeg visst det så hadde jeg heller ikke kunnet si noen, sier Aker-sjefen.

Jubler

Markedet tar imot nyhetene med åpne hender og sender Det norske-aksjen til værs på Oslo Børs fredag.

Analytiker Henrik Madsen i Arctic Securities mener det strategiske rasjonalet for sammenslåingen er svært attraktivt, og at Aker BP vil få en nøkkelrolle i en konsolidering av aktiviteten på sokkelen. Hans kolleger i Arctics rådgivningsvirksomhet bistod i transaksjonen.

"Faktisk antyder selskapet allerede potensielle oppkjøp av 400.000 fat oljeekvivalenter per dag", skriver Madsen i en oppdatering fredag.

Analytikeren ser ingen grunn til at ikke Aker BP skal kunne tette gapet i verdsettelse frem til Lundin Petroleum som følge av at finansieringsrisikoen fjernes og selskapets sterke vekstprofil. Han har en kjøpsanbefaling med kursmål 100 kroner.

Teodor Sveen-Nilsen, Swedbank.
Teodor Sveen-Nilsen, Swedbank. (Foto: CF-Wesenberg)

- Ekstremt god

Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Swedbank mener avtalen er "ekstremt god" for selskapets gjeldsinvestorer (obligasjonseiere), som fjerner risiko fra balansen.

"Kombinasjonen av Det norske og BP Norge reduserer de kombinerte selskapenes kapitalkostnad betydelig", skriver Swedbank-analytikeren i en oppdatering fredag.

Sveen-Nilsen har både anbefaling og eksisterende kursmål  til vurdering.

"Enhver kursoppgang over 10 prosent virker aggressivt, ved første blikk", skriver analytikeren.

Anne Gjøen, Handelsbanken. Foto: Ida von Hanno Bast
Anne Gjøen, Handelsbanken. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)

Avtalen gjør at Det norske overtar et betydelig fremførbart underskudd og bedrer sin netto rentebærende gjeld per reserver med 35 prosent. Aker BP har også ambisjon om å utbetale kvartalsvise utbytter, hvorav det første i fjerde kvartal 2016.

- Svært positiv

Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets har en kjøpsanbefaling på Aker.

"Aksjekursene til både Aker og Det norske stiger kraftig i det de nye selskapene skaper mye større muligheter enn før. Vi anser transaksjonen som svært positiv for Aker og Det norske", skriver Gjøen i en oppdatering.

Aker BP vil ha en samlet portefølje på 97 lisenser på norsk sokkel, hvorav 46 som operatør.

Det norske stiger 8,6 prosent til 91 kroner per aksje, mens Aker er opp 5,3 prosent til 198 kroner per aksje på Oslo Børs sålangt fredag.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Skal skape en oppkjøpsmaskin

  - Dette er en milepæl for norsk olje og gass

Klare for «betydelige» kostnadskutt
Avviser behov for å hente penger
Analytiker: - Dette er en strålende avtale
Oljeministeren: - Spennende
Se pressekonferansen om Aker BP her
- Det reiser en del spørsmål
Det norske oljeselskap tar av på børsen
 

Se DNtv:
Det Norske kjøper BP norge for 10,8 milliarder
01:14
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Dette må du vite om «Brexit», milliarder i sluttpakke til oljeselskapene - og en milliardær og et gribbefond som har planen klar for kriserammede offshorerederier.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 

 

z(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.