Oslo Børs falt videre fredag, tynget av Telenor, finans og oljerelaterte aksjer. Det norske oljeselskap og Aker steg imidlertid etter meldingen om at Det norske og BP Norge fusjonerer.

Aker, som er hovedaksjonær i Det norske, forblir hovedaksjonær i det nye selskapet Aker BP. Det norske steg 7,8 prosent fredag, mens Aker sluttet opp 5,3 prosent. Statoil falt på sin side én prosent.

- Nyheten er veldig positiv for Det norske, og det er rimelig at aksjen stiger kraftig. Selskapet får en god pris for eiendelene og ser samtidig mye mer robust ut med bedre balanse. Dette er positivt på alle måter, sier analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier til TDN Finans.

Hans vurdering støttes av analytikere fra Nordea Markets, Swedbank, SEB, Pareto Securities og Carnegie.

Olaisen mener det er gunstig for norsk sokkel med en ny betydelig aktør som kan bidra til å løfte aktivitetsnivået og få i gang nye prosjekter.

- Særlig fordi BP var på vei bort, sier han.

Olaisen mener at fusjonen mellom BP Norge og Det norske gir økt sannsynlighet for at Statoil kan kjøpe opp Lundin Petroleum.

Flere andre analytikere er enige i at den kunngjorte fusjonen med BP Norge er godt nytt for Det norske oljeselskap.

- Det blir et større, mer diversifisert og mer finansielt robust selskap, som kan begynne å betale utbytte allerede i år. Det i seg selv øker attraktiviteten til aksjen, sier analytiker Kjetil Bakken i Carnegie til TDN Finans.

Kjøpesummen tilsier at BP har solgt sine felter basert på 2p-reserver til rundt 4 dollar fatet, ifølge Bakken. Han sier det kan virke som en lav pris, men påpeker at BP får aksjer i et selskap som etter hans syn er underpriset.

Swedbank skriver i en oppdatering at de ser utbyttepotensial på 0,4 kroner pr aksje i 2016, 1,5 kroner i 2017 og fire kroner i 2018.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 1,27 prosent til 604,78 poeng, omsatt for 3,155 milliarder kroner.

Følg markedene med DN Investor

Les også på DN.no:

Asia i dag: Solenergi truer millioner av arbeidsplasser  

Reiseplaner? Sjekk de ekstreme unntakene hvor valutaene er blitt betydelig billigere for nordmenn.

– Største fiaskoen i nordisk hotellhistorie dnPlus  (DN+)

Se DNtv:

Det Norske kjøper BP norge for 10,8 milliarder
01:14
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Er Vipps egentlig så revolusjonerende? Hvilke biler kjører vi om ti år? Og er det virkelig bråstopp i næringseiendom?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.