Grytidlig fredag morgen var det klart at brexit-siden hadde vunnet i den britiske folkeavstemningen om EU-medlemskap. En lang og tøff valgkamp endte i at 51,9 prosent av det britiske folk stemte for at Storbritannia forlater unionen.

Reaksjonen i verdens finansmarkeder lot ikke vente på seg.

Børsene i Asia raste umiddelbart, fulgt av tilsvarende bevegelser i Europa. Terminkontraktene på de store børsene i USA indikerer også kraftig fall der i ettermiddag. Investorene strømmer ut av risikable investeringer, som aksjer og olje, og inn i sikre havner som lange amerikanske og tyske statsobligasjoner.

Men ikke Skagen Fondene, som er blant de aller største fondsforvalterne i Skandinavia.

- Vi investerer langsiktig, og brexit betyr relativt lite hvis man ser noen år fremover, sier porteføljeforvalter Knut Gezelius i Skagen Global.

Svenske Gezelius, som blant annet har fortid som forvalter i amerikanske Goldman Sachs, understreker at det er viktig å ha is i magen fremover.

- For oss er det faktisk en kjøpsmulighet. Vi har allerede utnyttet panikken og kjøpt en del aksjer, sier han.

Fokus vil flyttes

Skagen-forvalteren tror også at fokuset på Storbritannia ganske fort vil avta, og at investorenes øyne vil dreie til andre europeiske land. Han sier at markedet allerede begynner å bekymre seg for både Spania og Italia og mulige folkeavstemninger om fortsatt EU-medlemskap. Ibex 35-indeksen i Madrid er for øvrig ned drøye 12 prosent, mer enn dobbelt så mye som FTSE 100-indeksen i London.

- Det virker kanskje litt fjernt i dag, men Storbritannia vil kunne bli en trygg havn om noen måneder, sier han.

Gezelius nevner at en investeringsmulighet for øyeblikket er britiske selskaper som har mesteparten av virksomheten utenfor Storbritannia.

- Disse selskapene blir dratt med i fallet, men i realiteten påvirker det deres fundamentale utsikter relativt lite at Storbritannia forlater EU, sier han.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Merkel maner til ro

«Norges Bank har beredskap og følger nøye med på utviklingen»

Stoltenberg: Britene forblir nøkkelspillere i NATO

- Vi er godt forberedt på dette

David Cameron går av som statsminister

En av disse kan bli Storbritannias neste statsminister

Anbefalt av DNtv:

UKIP-leder og brexit-topp Nigel Farage jubler: - La 23. juni bli vår uavhengighetsdag!
Han håper en seier vil bety slutten på EU og gjenopprette et Europa av nasjonalstater.
00:56
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.